Beba Zdravlje i njega bebe 04. veljače 2022.

Medicinske sestre upozorile dugokose mame: Iako rijetko, događa se!

Foto: Instagram.com/tinyheartseducation/
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama je podijelila fotografije na društvenoj mreži s ozlijedom svoje kćeri koju je dobila na veoma neuobičajen način. Htjela je upozoriti i druge roditelje na potencijalnu opasnost...

Iako je činjenica da ste postali roditelji jedna od najvećih životnih radosti, briga o djeci i svim njihovim potrebama izazovan je zadatak. Kada su u pitanju male babe, postoje određene opasnosti koje vam nikad ne bi pale na pamet. Jedna od njih tiče se duge kose. Naime, vlasi kose lako se mogu zapetljati bebama za prstiće i uzrokovati ozljedu nježne bebine kože. 

Možda te zanima... Primitivni refleksi kod novorođenčeta: Što nam govore o razvoju bebe? Beba

Upravo su na to upozorile dvije medicinske sestre i majke, Nikki i Rach, koje stoje iza popularne stranice Tiny Hearts Education. Upozorile su roditelje novorođenčadi, posebno žene s dužom kosom, da budu opreznije. Podijelivši fotografiju bebinog stopala s ožiljkom nalik na posjekotinu, sestre su pojasnile što se točno dogodilo. "Ovakva stanja nastaju kada se kosa ili neko drugo vlakno, poput konca, čvrsto omota oko tijela, najčešće na prstu ruke ili noge", napisale su uz fotografiju bebinog stopala s ožiljkom. 

Ovakve ozljede mogu nastati i na zapešćima, genitalijama, ušnoj školjki, pupku i bradavici, upozorile su u nastavku pa istaknule da, iako je riječ o relativnoj rijetkoj pojavi, događa se te ju je potrebno brzo prepoznati i početi liječiti. "Najčešće ih viđamo kod dojenčadi i male djece zbog njihove nesposobnosti da nam kažu što se događa i gdje ih boli."

Najugroženije su bebe mlađe od četiri mjeseca. Osim upornog plača bez ikakvog vidljivog razloga, ovo stanje prati i linija oko nožnog prsta ili prsta ruke, što je obično popraćeno crvenilom i oteklinom. Ako uočite kosu ili konac te ih ne možete ukloniti sami, javite se liječniku za pomoć. 

Objava je u kratkom roku prikupila mnogo komentara zabrinutih roditelja, a jedan je pratitelj dodatno upozorio na opasnosti duge kose. ''Moja mama je imala prilično dugu kosu, spavala je sa mnom dok sam bio beba. Moj tata se jedne noći probudio od prigušenog dječjeg plača. Mamina kosa je bila omotana oko moga vrata, a ja sam poplavio. Budite oprezni", napisao je. Druga mama je dodala: ''Mojoj malenoj od 3 mjeseca jučer se pramen kose omotao oko malog prstenjaka. Tako mi je drago da sam vidjela ovo upozorenje!". 

Možda te zanima... Rijetka snimka bebe rođene u netaknutom vodenjaku apsolutno je čudesna! Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.