Vrtić Digni prstić za svoj vrtić 16. travnja 2020.

Koliko puta dnevno je potrebno bebi promijeniti pelenu?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pelenski osip javlja se kod dojenčadi, a često je rezultat iritacije kože od vlage u području pelene. Karakterizira ga suha koža roze ili crvene boje, koja može izazivati pečenje i neugodnost za bebu

Primijetila si da tvoje dijete ima crvenilo u području guze i ne znaš što učiniti? Upoznat ćemo te s mogućim uzrocima, prevencijom i liječenjem osipa. Za kraj, donosimo ti popis simptoma zbog kojih bi obavezno trebala posjetiti liječnika. 

Uzroci

Pelenski osip naziva se tako jer obično podrazumijeva upaljenu kožu u području pelene. Bez obzira koliko pazila, velika je mogućnost da će beba dobiti osip i to je normalno. No svakako obrati pozornost na potencijalne uzroke: 

  • Osim nedovoljne higijene bebine guze osip se može pojaviti i zbog mokre i preuske pelene. Mokra je pelena savršeno stanište za bakterije i gljivice, dok će preuska pritiskati bebu te izazvati iritaciju kože.
  • Tvoja beba možda ima osjetljivu kožu pa joj proizvodi u određenim kremama mogu smetati. Moguća je i alergija na određene tvari u proizvodima koji se koriste za njegu. 
  • Trenje kože također je mogući uzročnik osipa, kao i stolica i urin koji mogu uzrokovati iritaciju, a zatim i osip.
  • Ako beba uzima antibiotik zbog bolesti postoji mogućnost da će doći do gljivične infekcije koja je također uzrok osipa. Osim gljivične i bakterijska infekcija isto može biti uzročnik osipa.
  • Također je moguće da se osip pojavi i kod promjene prehrane, odnosno, kada se beba upoznaje s novom namirnicom ili počinje jesti krutu hranu. 

Različiti tipovi osipa

Postoje nadražujući, gljivični i bakterijski osip koji su najčešći kod najmlađe djece. Najčešće dolazi do gljivičnog osipa ili iritacije uzrokovanom rastom kandide koja inače postoji u ljudskom organizmu. Karakterizira je crvena koža najčešće u naborima kože i oko analnog područja. Obično se javlja nakon gljivične infekcije nekog drugog područja poput usne šupljine ili zbog korištenja antibiotika. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Možda te zanima... Prijavi vrtiće kojima će Pampers i missMAMA donirati 50 000 kuna! Vrtić

Prevencija 

Kako bi spriječila pelenski osip obrati pažnju na sljedeće savjete. Kod novorođenčadi potrebno je pelenu mijenjati svakih 2 do 3 sata, a ako je beba obavila veliku nuždu mijenjaj je odmah. Koristi primjerenu veličinu pelene koje prianjaju uz tijelo kako bi osigurala da je trenje između kože minimalno, pritom su dobar odabir Pampers pelene - gaćice koje se zbog elastične trake oko cijelog bebinog struka lako navlače i skidaju. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, bebina koža će duže ostati suha ako koristiš pelene koje dobro upijaju, što će spriječiti pojavu osipa. Također, koristi prozračnu odjeću od kvalitetnih materijala.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Liječenje

Ako je došlo do pelenskog osipa, postoji nekoliko mjera kojima ga možeš izliječiti. Jako je bitno da često mijenjaš pelenu. Kada je mijenjaš, uvijek operi bebinu guzu toplom vodom, a zatim je nježno pobriši tapkajući. Pritom koristi blage proizvode namijenjene njezi bebine kože. 

Djetetu je dobro pružiti kratku pauzu između nošenja pelena kako bi guza malo bila na svježem zraku. U ljekarni potraži kremu za pelenski osip i nanesi debeli sloj na kožu. 

Izbjegavaj korištenje vlažnih maramica koje zbog sastava mogu prouzročiti iritaciju kože. Potraži one maramice čiji su sastojci dermatološki testirani i nježno djeluju na bebinu kožu. Bebina koža može biti osjetljiva i na detergent kojim pereš rublje pa probaj s drugim proizvođačem ili vrstom. 

Nove namirnice potrebno je polako uvoditi u prehranu djeteta pa ako primijetiš da je neka od njih potencijalni uzrok osipa, ukini je kako bi vidjela hoće li se kožna reakcija povući.

Kada je vrijeme da potražiš pomoć pedijatra?

Ako se na vrijeme reagira pelenski je osip uglavnom bezopasan, no u nekim slučajevima mogu se pojaviti simptomi koji upućuju na to da je riječ o nečemu ozbiljnom. Primjetiš li ove simptome obavezno posjeti pedijatra.

1. Ako se osip širi na druge dijelove tijela kao što su trbuh, vrat, lice ili ruke.

2. Ako primijetiš druge kožne reakcije kao što su mjehurići, prištići, izbočine ili čirevi.

3. Ako dijete dobije temperaturu. 

4. Ako nakon 2 do 3 dana simptomi ostaju isti ili se pogoršavaju. 

5. Ako se osip pojavljuje u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja. 

Svakom kupnjom Pampersovih pelena doprinosiš prikupljaju 50 000 kuna koji će se raspodijeliti između 3 vrtića. Podrži projekt jer će zahvaljujući tebi najbolje priče postati stvarnost!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.