Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje kombiniranim cjepivima

cijepljenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kombinirana cjepiva sadrže nekoliko antigena i pružaju zaštitu od nekoliko zaraznih bolesti odjednom. U Hrvatskoj su u uporabi DiTePer cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa te MoPaRu cjepivo koje štiti od ospica, zaušnjaka i rubeole

Što su kombinirana cjepiva?

Svako kombinirano cjepivo sadrži nekoliko antigena te pruža zaštitu od nekoliko zaraznih bolesti odjednom.

Kombinacije koje se već dugo koriste i u rutinskoj su uporabi su DiTePer cjepivo koje štiti od difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca) te MoPaRu cjepivo koje štiti od ospica, zaušnjaka (parotitisa) i rubeole. Ta su cjepiva u prošlosti također bila pojedinačna, a danas njihovo kombiniranje ne predstavlja nikakvu novost.

Zašto se razvijaju kombinirana cjepiva?

Kombinirana cjepiva predstavljaju budućnost u cijepljenju djece jer se protiv sve više zaraznih bolesti otkriva cjepivo. Ako bi se koristila pojedinačna cjepiva, svako bi dijete unutar prvih 18 mjeseci života trebalo dobiti 15-19 doza različitih cjepiva.

Primjena kombiniranih cjepiva nudi vama i vašem djetetu značajne prednosti pred pojedinačnim cjepivima:

manje uboda za dijete – manje suza i boli

manje posjeta liječniku

manje troškove nego pojedinačna cjepiva

manju mogućnost pogreške liječnika.

U razvijenim zemljama kombinirana cjepiva su u širokoj uporabi. Neke zemlje uvrstile su kombinacije u svoje nacionalne programe imunizacije (Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Belgija, Slovenija), dok neke zemlje imaju preporuku protiv kojih se zaraznih bolesti treba cijepiti, a odluku kojim cjepivom (pojedinačnim ili kombiniranim) ostavljaju liječniku i roditelju.

Koje su zajedničke karakteristike kombiniranih cjepiva?

Sve komponente u jednoj dozi cjepiva jednako su zaštitne u kombinaciji kao i kada se daju pojedinačno.

Kombinirano cjepivo ne uzrokuje više neželjenih reakcija od pojedinačnih cjepiva

Ta su cjepiva dobro ispitana, kako u kliničkim studijama, tako i u masovnoj uporabi (npr. u Njemačkoj).

Koja su kombinirana cjepiva u uporabi u našoj zemlji?

Osim DiTe i MoPaRu cjepiva, koja su već dugo vremena u uporabi, u Hrvatskoj se koristi i peterokomponentno kombinirano cjepivo koje sadrži Haemophilus influenzae tip b, DiTePera (koje sadrži acelularno cjepivo protiv pertusisa) i mrtvo cjepivo protiv poliomijelitisa. Postoji i šesterokomponentno cjepivo koje se sastoji od cjepiva Haemophilus Influenzae tip b, DiTePera (koje sadrži acelularno cjepivo protiv pertusisa), mrtvog cjepiva protiv poliomijelitisa i hepatitisa B.

Koji su rizici od kombiniranih cjepiva?

Rizici su jednaki kao i kod uporabe sastavnih dijelova tih cjepiva (DiTePer , poliomijelitis, Hib, hepatitis B) pojedinačno, što je opisano u poglavljima o pojedinim cjepivima.

Što ako se javi teška neželjena reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska reakcija se može desiti nekoliko minuta ili nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.