Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv hepatitisa B

cijepljenje, cjepivo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod djece infekcija može proći bez simptoma, ali često nedovoljno jak obrambeni sustav dječjeg organizma ne može u potpunosti uništiti virus. U tom slučaju dijete postaje kronični nositelj virusa i kronični bolesnik, koji u budućnosti može razviti ozbiljne komplikacije, kao što su ciroza ili primarni karcinom jetre

Što je hepatitis B?

Hepatitis B je upalna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B. Obično se manifestira nejasnim simptomima (opća slabost, mučnina, gubitak teka) i jedan dio bolesnika razvija žuticu.

Kod djece infekcija može proći bez simptoma, ali često nedovoljno jak obrambeni sustav dječjeg organizma ne može u potpunosti uništiti virus. U tom slučaju dijete postaje kronični nositelj virusa i kronični bolesnik, koji u budućnosti može razviti ozbiljne komplikacije, kao što su ciroza ili primarni karcinom jetre.

Što je dijete mlađe, već je šansa da nakon infekcije virusom hepatitis B razvije teške komplikacije u smislu kronične bolesti jetre.

Dijete se može zaraziti virusom hepatitisa B:

Tijekom poroda od majke koja je kronični nositelj virusa

U bliskom kontaktu s inficiranom osobom (koristeći zajedničke četkice za zube te pribor za manikiranje, preko manjih rana, ugriza i ogrebotina)

Putem zaražene krvi, npr. slučajni ubod injekcijskom iglom koja je kontaminirana te putem zaraženih krvnih pripravaka

Seksualni put je najčešći put infekcije kod adolescenata i odraslih.

Cijepljenjem protiv hepatitisa B može se spriječiti nastanak bolesti.

Kako cijepiti dijete protiv hepatitisa B?

Shema cijepljenja protiv hepatitisa B sadrži tri doze cjepiva koje dijete mora primiti da bi bilo potpuno i dugotrajno zaštićeno od infekcije.

Između prve i druge doze treba proći mjesec dana, a između druge i treće 5 mjeseci, ili po nekoj drugoj shemi ako tako odluči liječnik. O potrebi kasnijeg docjepljivanja savjetovat ćete se sa svojim liječnikom.

U Hrvatskoj se od 1999.godine, prema Programu obveznog cijepljenja, protiv hepatitisa B cijepe djeca u 6. razredu osnovne škole, a djeca rođena od 2007. godine već u rodilištu.

Ukoliko je potrebno dijete zaštititi ranije (vrijedi za djecu rođenu prije 2007. godine), to je moguće nakon savjetovanja s liječnikom vašeg djeteta. Djeca majki koje su kronični nositelji virusa zaštićuju se odmah po porodu. Sve se trudnice rutinski testiraju na hepatitis B.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

Ne smiju se cijepiti djeca koja su pri prethodnom cijepljenju protiv hepatitisa B razvila alergijsku reakciju na cjepivo i djeca koja su alergična na bilo koji sastojak cjepiva.

Teže bolesna djeca s visokom tjelesnom temperaturom moraju pričekati ozdravljenje.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

Cjepivo protiv hepatitisa B je vrlo sigurno cjepivo.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene)

bol, crvenilo i otvrdnuće na mjestu uboda

Umjerene reakcije (rijetko)

  • umor, groznica, prolazno povišenje temperature
  • osip, svrbež
  • mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu.

Nisu zapreka daljnjem cijepljenju.

Iako izuzetno rijetko, alergijska reakcija se može desiti nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.