Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 16. listopada 2021.

'Tihi refluks': Koji su simptomi i kako pomoći bebi?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Refluks se obično javlja između 6. tjedna i pet mjeseci, a može uzrokovati nelagodu, kašalj i spriječiti dobivanje na težini.

'Tihi refluks' često je teško dijagnosticirati. Bebe koje ga imaju mogu progutati mlijeko, a kad se želučani sadržaj samo djelomice vrati u jednjak, moguće je da ne bljuckaju, ali trpe bol. Kako nema simptomatičnog povraćanja, refluks je prikriven, tih. Ako beba guta nakon obroka, kad već sigurno nema mlijeko u ustima, to također može biti znak. Refluks se obično javlja između 6. tjedna i pet mjeseci, a može uzrokovati nelagodu, kašalj i spriječiti dobivanje na težini.

Hrana se iz želuca vraća istim putem i beba povraća veće količine nakon obroka. Bebe s 'tihim refluksom' mogu plakati tijekom ili nakon hranjenja bez očitog razloga, a neke uopće ne pokazuju znakove, pa ga je još teže dijagnosticirati. Djelomice probavljena hrana sadrži želučanu kiselinu, što izaziva bol, pa beba plače nakon obroka.

pelena beba Možda te zanima... Koji je pravi uzrok probavnih problema kod beba? Beba

Gastroezofagealni refluks - hrana se vraća istim putem koji je došla do želuca

Laringofaringealni refluks iliti tihi refluks obično se javlja u starosti od šest tjedana do pet mjeseci. On može uzrokovati nelagodu, kašalj ili grlobolju kod beba, a također može spriječiti dobivanje na težini. Ponekad bebe proizvode zvuk koji oponaša refluks, ali kada mlijeko nije prisutno - roditeljima je teško shvatiti da je došlo do refluksa. 

"Laringofaringealni refluks (LPR) označava povrat želučanog sadržaja iz želuca kroz jednjak u larinks i farinks. Otprilike jedno od petero djece boluje od LPR-a. Sumnja na LPR se postavlja se na temelju anamnestičkih podataka o tegobama te pregleda specijalista ORL-a  fiberendoskopom, a potvrđuje se 24-satnom ph-metrijom s impedancom", objasnila je dr. Tatjana Lesar, specijalist pedijatar i uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Kod gastroezofagealnog refluksa, hrana se istim putem kojim je došla do želuca - vraća natrag. Beba s tim problemom povraća ili bljucka velike količine hrane nakon većine obroka. Hrana je djelomice probavljena i sadržava želučanu kiselinu. Mješavina hrane i želučane kiseline izaziva bol, stoga beba plače iza svakog obroka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi 'tihog refluksa'

  • iznenadni napadaji plača
  • nervoza tijekom ili nakon hranjenja
  • kašalj
  • kiseo dah
  • mlijeko u ustima
  • između hranjenja nepravilnosti u disanju
  • 'vlažno' podrigivanje
  • često štucanje
  • otežano hranjenje
  • promukao glas

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Kako pomoći bebi?

Kako bi izbjegla 'tihi refluks', drži bebu uspravno dok je hraniš i radi česte pauze kako bi se beba podrignula tijekom hranjenja. Također, kraća i manja hranjenja ponekad mogu pomoći, kao i promjena prehrane kod mama koje doje. Ukoliko sumnjaš na 'tihi refluks' kod bebe, svakako potraži stručnu pomoć i podršku i konzultiraj se s pedijatrom kada je najbolje uvesti krutu hranu. Bebe koje imaju refluks često ranije prelaze na krutu hranu nego ostale bebe.

Možda te zanima... Kako znati je li beba spremna za uvođenje dohrane? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.