Beba Razvoj u 1. godini 20. rujna 2022.

Znanstvenici tvrde: Ovo najbolji način za umirivaje uplakane bebe

Foto: Shutterstock ; Kako smiriti uplakanu bebu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uspavati uplakanu bebu navečer često je neizbježan zadatak za iscrpljene roditelje, no znanstvenici sada kažu da su pronašli najučinkovitiju metodu umirivanja.

Znanstvenici su željeli pronaći metodu koja može pomoći u pružanju trenutnog rješenja kada beba plače, umjesto nekih drugih popularnih pristupa poput puštanja dojenčadi da plače dok sama ne zaspi. 

Proveli su seriju eksperimenata kako bi otkrili koja tehnika uspavljivanja je najbolja.

Snimili su roditelje kako maze svoje bebe, nose ih okolo, ljuljuškaju u kolicima i stavljaju u krevet, što im je pomoglo da utvrde koja metoda je najbolja. Studija koja je objavljena u časopisu Current Biology objašnjava kako bi roditelji trebali svoju uplakanu bebu uzeti iz krevetića, hodati s njom pet minuta po ravnoj površini, bez naglog zaustavljanja ili nagle promjene smjera, a zatim sjednu i drže bebu pet do osam minuta prije nego što ju polože u krevet.

"Neutješno plakanje, osobito noću pokazalo se glavnim izvorom roditeljskog stresa", izjavio je dr. Kumi Kuroda iz Riken centra za znanost o mozgu u Saitami u Japanu te dodao kako ovu metodu koja traje oko 15 minuta valja isprobati prije nego što se počnete ozbiljno brinuti što nije u redu s bebom.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Prijenosni odgovor

U boljem shvaćanju problematike pomoglo im je proučavanje altricijalnih organizama, tj. onih koji su pri rođenju bespomoćni i traže njegu roditelja - poput mačaka, pasa, miševa, vjeverica i osobito ljudi. Studija je pokazala da mladunčad postaju poslušnija kada ih nosi majka, što je učinak koji se naziva prijenosni odgovor.

Znanstvenici su koristili videozapise i podatke o otkucajima srca kako bi rangirali četiri različita pristupa umirivanju uplakanih beba: držanje beba dok sjede, stavljanje u krevetić, držanje beba u hodu ili ljuljanje u kolicima i slično. Plač se smanjio samo kada su bebe bile u pokretu, bilo da su ih majke ljuljale ili nosile. Mirno sjedenje s bebom ili stavljanje u krevetić nije zaustavilo suze.

Nakon pet minuta nošenja, sve uplakane bebe su se smirile, a polovica ih je zapala, navodi se u izvješću. No, opasnost nije minula, čak ni za one roditelje čije su se bebe smirile. Trećina beba se opet probudila gotovo čim su ih roditelji vratili u krevet.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Proučavanje otkucaja srca 

Kako bi otkrili što je probudilo dojenčad, znanstvenici su proučavali otkucaje srce. Podaci su pokazali da su otkucaji srca beba ponekad porasli te probudili bebe kada je prekinut fizički kontakt s roditeljem.

Pokušaj vraćanja bebe u krevet na nježniji način nije polučio nikakav efekt. No, pomoglo je sjediti s usnulom bebom pet do osam minuta nakon šetnje s dojenčetom kako bi ona utonula u dublji stadij sna.

Iako ovaj pristup djeluje bolje od ostalih, znanstvenici poručuju kako roditelji ne smiju misliti kako je ovo čarobni štapiću koji će riješiti njihove probleme.

Studija provedena u Italiji i Japanu, u kojemu je sudjelovala 21 beba, istraživačkog je karaktera, a rezultate treba dodatno utvrditi u opsežnijim studijama.

"Bebe loše spavaju po noći iz različitih razloga. Ako bebu boli trbuh, mislim da ovo neće puno pomoći. Mnogi će roditelji i dalje imati besane noći", rekao je Gianluca Esposito, profesor razvojne psihologije u koautor studije na Sveučilištu Trento.

Beba plače Možda te zanima... Čini ti se da ćeš poludjeti zbog bebinog vrištanja? Znanstvenici kažu da si normalna Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.