Beba Razvoj u 1. godini 20. kolovoza 2020.

Što je 'sindrom druge noći' i kako se nositi s njim?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znaš li što je 'sindromom druge noći'? Saznaj kako se nositi s razdobljem prilagodbe jednom kad dođeš kući s novorođenčetom iz bolnice

Kad se beba rodi, prva 24 sata vjerojatno će ti biti jednostavna. Nakon što upozna mamu i napravi svoje prve pokušaje dojenja, vjerojatno će tvoja bebica sljedećih nekoliko sati provesti u spavanju, poznatijem kao 'san za oporavak' - potreban i mami i bebi. Oboje ste prošli kroz veliku avanturu i zato - iskoristite te sate odmora koliko god možete. 

Druga noć s novorođenčetom ipak je malo drugačija. Beba je bila u udobnoj i toploj maternici zadnjih mjeseci i najvjerojatnije će sada shvatiti kako stvari baš nisu iste te će protestirati - glasno.

'Sindrom druge noći'

Kolokvijalno nazvan 'sindrom druge noći' - vrijeme je kada beba prepoznaje koliko se njezin život promijenio. Idilični život u maternici zamijenjen je životom uz svjetlost, buku i sveukupno drugačije uvjete koje bebi stvaraju šok. Jedina stvar koja tu promjenu može olakšati je roditeljska blizina. Beba će tražiti utjehu, olakšanje i ugodu, obično u obliku dojenja ili maženja. Ako te dočeka takav razvoj situacije, primijetit ćeš da će beba svaki put kad je staviš u krevetić početi plakati - što može biti iscrpljujuće i stresno. 

obitelj, beba, mama, tata Možda te zanima... Majčina blizina bebama je važnija od hrane Beba

To je normalno - i proći će

Druga noć s bebom mogla bi biti teška, ali lakše ćeš se nositi s time ako uzmeš u obzir što beba proživljava. Odjednom su se sve stvari na koje je beba bila naviknuta promijenile, od ograničenja maternice, redovitog kucanja tvojeg srca, stalnog žuborenja tvoje maternice - i dijete se osjeća nesigurno i uznemireno. Upravo zbog toga beba prestaje plakati kada je držiš u naručju ili kada dojiš jer joj time omogućuješ ono s čime je upoznata. Zapravo je čvrsto grljenje bebe u naručju najbliže onom osjećaju koji je imala u maternici. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nemoj paničariti

Pokušaj ne paničariti ako druge noći ni ne sklopiš oka i nemoj misliti da je konstantno dojenje na bilo koji način povezano sa slabom zalihom mlijeka. Što veći kontakt beba i ti imate na prsima - to će bolje signale tvoje tijelo primiti kako bi 'primilo' obilnu zalihu mlijeka. Zapamti, ovo je samo bebin način privikavanja na novi život izvan maternice i treba joj neko vrijeme dok se ne privikne.

Kako se nositi s tim

Ako se beba smjesti u tvojem naručju ili na prsima, pusti je da se prigrli i da doji. Ako zaspi na prsima, nježno je makni s dojke (tako da joj staviš mali prst u kut usana) i pusti je da spava u tvojem naručju barem 20 minuta jer time omogućuješ bebi da čvrsto zaspi prije nego je premjestiš u krevetić. Jednom kada je beba u krevetiću - i ti uhvatiš malo odmora! Svakako se izmjenjuj s partnerom dok držiš bebu, njoj nije važno tko je drži dok god je u toplom naručju punom ljubavi. Fizički kontakt je itekako moćan, a klokan njega pomoći će bebi da se smiri i dati ti priliku da se povežete. 

Možda te zanima... Prvih 48 sati kod kuće s bebom: Znakovi da nešto nije u redu Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.