Beba Razvoj u 1. godini 13. ožujka 2023.

Ovo su najranije rođeni blizanci na svijetu, liječnici nisu vjerovali da će preživjeti

Foto: guinness
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brat i sestra, blizanci iz Kanade, rođeni su u 22. tjednu trudnoće i time su ušli u Guinnessovu knjigu rekorda kao najranije rođeni blizanci ikada.

Adiah i Adrial  Nadarajah su rođeni 126. dana trudnoće. Da su se rodili svega sat vremena prije početka 22. tjedna trudnoće, u bolnici ne bi poduzimali mjere da se blizanci spase jer većina prerano rođene djece takav ishod ni ne preživi, prenosi BBC. Puna trudnoća uobičajeno traje oko 40 tjedana, što znači da su se kanadski blizanci rodili 18 tjedana ranije.

Njihova majka Shakina Rajendram rekla je da su joj trudovi počeli u 21. tjednu te da su joj liječnici rekli da njezine bebe imaju "0 posto šanse za preživljavanje". Bila je to njezina druga trudnoća, nakon što je u prvoj nekoliko mjeseci ranije izgubila bebu u istoj bolnici u blizini njihova doma u Ontariju.

3 faktora koja mogu smanjiti rizik od prijevremenog poroda

Kevin Nadarajah, otac blizanaca, rekao je da im je bolnica poručila da im neće moći pomoći s tako ranom trudnoćom. Naime, većina bolnica ne pokušava spasiti bebe koje se rode prije 24-26. tjedna, ali srećom, par se preselio u drugu bolnicu u Torontu, Mount Sinai, u sklopu koje se nalazi specijalizirana neonatalna jedinica intenzivne njege.

Usprkos obilnom krvarenju, majka je izdržala još nekoliko sati kako bi ušla u 22. tjedan trudnoće da bi liječnici mogli reagirati. Rajendram su trudovi počeli u 21. tjednu trudnoće te joj je rečeno, da će djeca, ako se ne rode kasnije, biti ostavljena da umru.

Vodenjak joj je na kraju pukao samo 15 minuta nakon ponoći. Manje od dva sata nakon ulaska u 22. tjedan trudnoće, djeca su rođena.

Unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima koje su djeca nakon poroda imali, blizanci Adiah i Adrial proslavili su svoj prvi rođendan.

"Gledali smo naše bebe na ivici smrti nekoliko puta“, prisjetila se majka Shakina Rajendram.   Adrial je dobio perforaciju crijeva, koja je dovela do infekcije krvi i teške upale. Srećom, nakon pet mjeseci u bolnici, blizanci su se oporavili i otpušteni su na kućnu njegu. Oboje su i dalje pod nadzorom raznih stručnjaka, ali sjajno napreduju.

Možda te zanima... Najmanja beba na svijetu nakon 13 mjeseci stigla kući, imala je samo 212 grama Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.