Beba Razvoj u 1. godini 25. kolovoza 2023.

Evo u kojem mjesecu života bebe razvijaju smisao za humor...

Foto: Freepik ; Socijalizacija je ključna za djecu da razviju smisao za humor
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tijekom prvog mjeseca života, a najranije ga prepoznaju s navršena četiri tjedna.

Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behaviour Research Methods, provela je grupa britanskih znanstvenika sa sveučilišta u Bristolu i pokazala je da sasvim male bebe prepoznaju različite oblike humora kroz igru utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, igre sakrivanja, pravljenja grimasa ili kada im se neko obraća “neobičnim” glasom,  piše Independent.

Možda te zanima... Vodič kroz smijeh beba: Kada se pojavljuje i kako ga potaknuti? Beba

Studija je također otkrila da bebe mlađe od jedne godine uživaju u primjećivanju reakcija drugih ljudi. Veseli ih primjerice kada gledaju kako se netko preplašio. Istraživači su također promatrali što se dvogodišnjacima i trogodišnjacima čini smiješnim, primijetivši da kategorija beba uživa u 'besmislenom humoru', u međuvremenu, trogodišnjaci uživaju u igrama riječi, trikovima i grubim riječima.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Utvrdili su kako je socijalizacija ključna za djecu da razviju smisao za humor, što također pomaže u poboljšanju njihovih drugih kognitivnih vještina, poput maštanja.

Dr. Elena Hoicka, izvanredna profesorica na sveučilištu, rekla je za The Times da njihovi rezultati ističu kako je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života.

S obzirom na njegovu univerzalnost i važnost u mnogim aspektima života djece i odraslih, važno je da razvijemo alate za određivanje kako se humor razvija kako bismo mogli dalje razumjeti ne samo pojavu humora, već i kako humor može pomoći djeci kada je riječ o kognitivnom, socijalnom i mentalnom zdravlju.

Možda te zanima... Zašto se novorođenčad smiješka dok spava? Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.