Beba Razvoj u 1. godini 08. siječnja 2019.

Čak i bebe trebaju vrijeme samo za sebe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci tvrde da nikada nije prerano početi uvoditi dijete u samostalnu igru i neovisnost

Prirodno je da mame budu uz svoju bebu cijelo vrijeme. Žele je gledati dok spava, jede i razgovarati s njom. Međutim, kako stručnjaci naglašavaju, beba treba malo mira i to će joj dugoročno koristiti. Što to znači? Beba se treba igrati sama. "To je vrijeme kada tvoja beba može učiti i istraživati vlastitim tempom - bez pritiska odraslih", objašnjava liječnik dr. Beatriz Padua-Bautista.

"Djeca najbolje uče kroz igru. Tijekom samostalnog igranja beba može istraživati okoliš i jačati samopouzdanje te vidjeti što joj odgovara, ali i učiti iz svojih pogrešaka. Tako gradi samopouzdanje, kritičko razmišljanje i kreativnost", kaže psihologinja dr. Kathy Hirsh-Pasek, autorica knjige "Einstein Never Used Flash Cards" za Parenting.

Možda te zanima... Samostalna igra od iznimne važnosti za razvoj djeteta. Evo zašto.... Vrtić

Kada pustiti dijete da se igra samo?

Nikada nije prerano početi s ovom rutinom, ali moraš uzeti u obzir bebin razvoj i dob. Primjerice, šestomjesečna beba može se sama igrati najviše pet minuta, dok se jednogodišnjak može igrati sam do 15 minuta. Što je dijete starije, to se duže može igrati samo.

Temperament djeteta je još jedan važan faktor. Neke bebe mogu ležati u krevetiću i same se zabavljati prije nego počnu plakati i tražiti društvo. Druge bebe će zaplakati čim se probude i tražiti da ih uzmu u naručje. Pokušaj pronaći ravnotežu između djetetove dobi i osobnosti.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sigurnost djeteta

U slučaju da si zabrinuta zbog sigurnosti vrlo je važno naglasiti da dijete treba biti u sigurnom okruženju i zaštićeno, a da si ti u blizini djeteta. "Neovisno igranje ne mora nužno značiti da bi tvoje dijete trebalo biti samo", kaže dr. Linda Acredolo, autorica knjige "Baby Minds: Brain-Building Games Your Baby Will Love" za Parents.

Upoznaj dijete s igrom tako da se prvo igraš s njim nekoliko sekundi, a zatim se povuci na neko vrijeme prije nego se vratiš igri. Promatraj dijete dok se samostalno igra, a postupno produlji njegovo vrijeme za igru. Naposljetku, beba će biti više fokusirana na igru nego na tvoju prisutnost. Kada se igraš s djetetom budi mu potpuno posvećena, tako da može razlikovati samostalnu od zajedničke igre. Kada je djetetova pažnja potpuno usmjerena na igračku, lagano se odmakni od njega i pusti da samo primijeti da te nema.

beba novorođenče Možda te zanima... 5 vježbi za poticanje bebinog rasta i razvoja Beba

Još nekoliko savjeta za samostalno igranje 

  • Budi sigurna da je dijete spremno za igru

Ako dijete nije pospano, gladno i ima čistu pelenu, onda se može igrati. Dobro vrijeme za samostalno igranje je nekoliko minuta nakon što se beba probudi ili nakon jela. "Drži dijete aktivno tijekom vrhunca budnog vremena kako bi se učilo igrati samo", predložio je dr. Padua-Bautista.

  • Osiguraj mu nekoliko igračaka

Nemoj djetetu staviti sve igračke koje ime, također možeš uključiti svakodnevne stvari u dječju zanimaciju. Ponudi igračke koje odgovaraju interesima djeteta. Polako uvodi nove stvari u njegove igračke i tako ih možeš rotirati.

  • Uvijek slijedi dijete

Možeš pokazati djetetu kako se može igrati, ali probaj to izbjegavati. Pusti ga neka samo otkriva. Iz njegovog kruga makni sve što ne želiš da mu dođe u ruke. Ako se nađeš u iskušenju da ispravljaš bebino igranje, odmakni se i bavi se nekom drugom aktivnošću.

  • Osluškuj djetetove signale

Kada ti se čini da je dijete mrzovoljno ili frustrirano, uvijek pričekaj minutu ili dvije prije nego li mu priđeš. Samostalno igranje je savršena prilika za tebe da ga pustiš. Smatraj to vježbom. Teško je ne prići djetetu kad plače, kao što je teško pustiti dijete da se igra samo jer želiš provesti vrijeme s njim. Zapamti, ipak da je igranje važno za dijete i korisno za njegov razvoj.

Možda te zanima... Kartonska kutija bolja je za razvoj djeteta nego bilo koja druga igračka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.