Beba 03. travnja 2023.

Popis stanovništva otkrio najpopularnija imena za djecu u proteklom desetljeću

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok će neki ime za dijete birati upravo po tome koliko je učestalo, odnosno to će im biti važan faktor, drugi će to u potpunosti ignorirati. Ako te zanima, ipak, koja su najpopularnija imena za djecu u posljednjem desetljeću, popis stanovništva je odgovorio na ovo pitanje.

Čini nam se da nas popis najpopularnijih imena za djecu ne može previše iznenaditi, iako nekih sitnih promjena ipak ima. No, ne na samom vrhu. Luka je ime koje nosi najveći broj dječaka rođenih u posljednjem desetljeću, dok je u istom razdoblju najviše rođenih djevojčica dobilo ime Mia. Pokazali su to podaci iz Popisa stanovništva 2021, koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Možda te zanima... Luka ne silazi s vrha, a evo koja su još dječja imena popularna u Hrvatskoj Beba

U razdoblju od 2010. do 2021. godine osim Luke, najpopularnija su imena za dječake Ivan, David, Jakov, Mario, Petar, Filip, Karlo, Matej i Josip. Među djevojčicama su u tom desetljeću osim imena Mia, najčešća imena Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva. Dok je kod dječaka situacija ista u svim županijama, osim dvije, kod djevojčica je ipak malo šarolikija slika.

Luka nije bio prvi odabir u Ličko-senjskoj županiji, gdje je ipak bilo više dječaka s imenom Ivan, dok je u Istarskoj županiji prevladalo ime David. Mia je, pak, bila najčešći odabir u 11 županija, dok je šest županija prvi odabir bilo ime Petra. Ličko-senjska i ovdje pokazuje drukčije trendove, pa je tamo najčešće ime za djevojčice bilo Lucija, jednako kao i u Zagrebu. Ema je ime koje nosi najviše djevojčica u Krapinsko-zagorskoj, a Marta u Šibensko-kninskoj županiji.

Već dugo je stanje jednako

Sve u svemu, stanje se nije puno promijenilo u odnosu na desetljeće ranije, odnosno razdoblje između 2000. i 2009. godine. I tada je na prvom mjestu imena za dječake bilo Luka, dok je među imenima za djevojčice najčešće bilo Ana. Zanimljivo je tek da najčešće ime za djevojčice u posljednjem desetljeću, Mia, nije bilo među prvih deset u desetljeću ranije.

Ipak, stanje se itekako promijenilo u odnosu na osobe rođene početkom prošlog stoljeća, odnosno 1929. i ranije. Najčešća imena koja nose žene rođene tada su Marija, Ana, Kata, Dragica, Milka, Mara, Ljubica, Danica, Katarina i Anka. Najviše muškaraca rođenih u tom razdoblju nose imena Ivan, Josip, Stjepan, Nikola, Ante, Franjo, Milan, Petar, Mirko i Marko.

Od ovih tradicionalnih imena među djecom su se zadržala tek neka, kao što je Ana među ženskim imenima, te Ivan i Josip među muškima. Dva vrlo česta ženska imena, Marija i Ivana, su nestale iz prvih deset. No, činjenica je da nema na novom popisu puno modernih imena, nego ipak prevladava klasika.

Možda te zanima... Ovo su najpopularnija imena za bebe u Hrvatskoj 2022. a jedno popularno žensko više nije u top 10 Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.