Beba 12. prosinca 2022.

Luka ne silazi s vrha, a evo koja su još dječja imena popularna u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad nam popularnost dječjih imena stvarno znači i pomogne oko izbora imena za dijete. Jer dok nekima nije bitno, neki uistinu ne žele djetetu dati ime koje je, na primjer, izrazito često.

Ne znamo ima li veze s Lukom Modrićem, ali Luka je uvjerljivo najčešće ime za dječake u Hrvatskoj. I to ne samo ove godine, nego već sedam godina. Dječja imena su ono čemu poklanjamo dosta pažnje dok smo trudni. No, to ne čudi, jer ta nas imena na neki način uistinu obilježe kroz život. A neki se vode i onom „nomen est omen“, pa paze na svaki aspekt imena za koje se odluče.

Možda te zanima... 10 dječjih imena koja nose duh blagdana i njihova značenja Trudnoća

Dok za Luku možemo barem šaljivo naslutiti da je povod slavni Luka, za najpopularnije ime za djevojčice nismo sigurni ima li neki sličan povod. Naime, najpopularnije žensko ime je Mia. I među ostalim najpopularnijim ženskim imenima je jako puno sličnih, kratkih i nježnih imena. Visoko na ljestvici, među prvih 10, su Nika, Lucija, Mila, Marta, Rita, Eva, Ema, Ana, Elena, pa možemo reći da ipak prevladavaju tradicionalna imena.

Niz tradicionalnih ženskih imena se nastavlja i nakon ovih 10, pa su tu Marija, Laura, Dora, Katja, Magdalena, Paula, Cvita…

Možda te zanima... Lijepo i upečatljivo ime za djevojčice sve je popularnije i u Hrvatskoj, sviđa li vam se? Beba

Dječja imena za dječake, pak, su vrlo često ona s biblijskim značenjem ili barem usko povezana uz biblijske priče. Među najpopularnijim muškim imenima osim Luke su Jakov, David, Petar, Ivan, Roko, Matej, Mihael, Fran, Teo. A tu su, na primjer, i Lovro, Toma, Josip, Šimun, Emanuel, Ante…

Možda te zanima... Ovo zvučno ime za dječake jako je popularno u Hrvatskoj, a ima i krasno značenje Beba

Koliko god birali ime za svoje dijete, nekad nam se čini da su ta dječja imena prava noćna mora! Odnosno izbor istih, naravno. I nekad nam se čini da to mora biti savršeno i biramo cijelu vječnost, a zapravo često završimo na onom što nam je bilo prvo na umu. No, ono što nam se čini najvažnije je imati na umu da će dijete to ime nositi cijeli život i da moramo ipak biti oprezni da ne pretjeramo. Možda su zato upravo najčešća imena ona s kojima – ne možeš pogriješiti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.