Beba 20. lipnja 2023.

Ove su zemlje ocijenjene kao najbolje i najgore za život novopečenih roditelja

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na temelju određenih podataka, ustanovljen je „indeks novih roditelja“ koji je pomogao procijeniti koje su zemlje najbolje za život roditelja s malom djecom. To su cijene proizvoda za bebe, duljina rodiljnog dopusta, podrška države…

Dijete košta. I ne, ne mislimo da itko zbog tog treba odustati od djeteta, niti da to treba utjecati na odluku o (još jednom) djetetu, nego je to uistinu činjenica. Kako košta bilo koja osoba, košta i beba. Možda još i malo više, realno, jer – pelene, kolica, odjeća, cipelice… Cijeli je niz okolnosti koji može roditeljima pomoći u odluci kad je najbolji trenutak za imati dijete – ili gdje.

Možda te zanima... Od 1. kolovoza tate će moći na očinski dopust i za to će primati punu plaću. Evo detalja Trudnoća

U današnje vrijeme nije teško spakirati kofere i otići živjeti drugdje. Plus na stranu razloga ZA preseliti se može biti kod obitelji koje planiraju dijete i činjenica koliko je to odredište sklono novim roditeljima, odnosno kakvi su uvjeti za mlade roditelje. Na stranici hotukdeals proučili su u 38 zemalja koje su članice OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj), te brojne odrednice u njima koje utječu na kvalitetu života novih roditelja. To su cijena pelena, vlažnih maramica, hrana za bebe, prosječni prihodi, dužina rodiljnog dopusta, rodiljna naknada tijekom dopusta, podrška države roditeljima.

Evo koje su zemlje ocijenjene najboljima:

1. Norveška

2. Finska

3. Švedska

4. Ujedinjeno kraljevstvo

5. Njemačka

Norveška je s razlogom proglašena najboljom, budući da je godišnja potrošnja na sve što bebi treba samo otprilike 8% prosječnih obiteljskih prihoda. Finskoj je za dlaku izmaklo prvo mjesto, ali druga je po cijeni pelena, 8. po cijeni vlažnih maramica, te 7. po cijeni dječje formule, ali je svejedno vrlo visoko po ukupnom indeksu. Roditelji u Finskoj dobiju i besplatni početni paket u kojem je odjeća, dekice, igračke, posteljina…

Dok su europske zemlje odnijele uvjerljivo prvih pet mjesta, zemlje s druge strane oceana nisu prošle tako dobro. Evo kojih je 5 zemalja proglašeno najgorima za život novih roditelja:

1. Costa Rica

2. Meksiko

3. Sjedinjene američke države

4. Kolumbija

5. Brazil

Inače, Costu Ricu često hvale zbog ulaganja u obrazovanje, te stavova u vezi ekologije, ali je, pokazalo je ovo istraživanje, najskuplja zemlje prema cijeni pelena, vlažnih maramica, te formule u odnosu na prosječni obiteljski prihod.

Zanimljivo je da se i SAD našao među ovih pet zemalja. Naime, najviše je tako zbog izrazito lošeg programa rodiljnog dopusta, kao i izdvajanja za nove obitelji. SAD je među proučavanim državama jedina koja nema obavezan plaćeni rodiljni dopust.

Možda te zanima... 'Plakala sam kad sam se vratila na posao 7 tjedana nakon poroda' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.