Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. listopada 2023.

Jednojajčane blizanke odrastale u različitim zemljama: Mjerili im IQ, rezultati šokirali znanstvenike

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zanimljiv znanstveni rad istražio je bihevioralne, fizičke i medicinske sličnosti i razlike jednojajčanih blizanki koje su odvojeno odgajale posvojiteljske obitelji u Sjedinjenim Državama, odnosno biološka obitelj u Južnoj Koreji.

Blizanci koji su odgajani odvojeno od rođenja su veoma rijetki. Blizanci koji su odgajani u različitim obiteljima u različitim zemljama još su rjeđi, što povećava njihovu vrijednost za istraživanje individualnih razlika o psihološkim osobinama i zdravlju.

Jedan zaista zanimljiv znanstveni rad istražio je bihevioralne, fizičke i medicinske sličnosti i razlike jednojajčanih blizanki koje su odvojeno odgajale posvojiteljska obitelj u Sjedinjenim Državama, odnosno biološka obitelj u Južnoj Koreji. 

Jednojajčane blizanke razdvojene su kao djeca te su odrasle u dvije različite države, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon više od 40 godina, ponovno su se srele i sudjelovale u istraživanju koje je pokazalo kako je IQ sestre iz SAD-a niži od IQ-a sestre iz Koreje. U drugim područjima, primjerice, karakteristikama ličnosti i medicinskoj povijesti, mentalnom zdravlju, zadovoljstvu poslom i zdravlju, blizanke su slične. 

Navedeni rezultati su zaista zanimljivi budući da su prijašnja istraživanja pokazala da je kvocijent inteligencije u velikoj mjeri nasljedan (do 80 posto) i da jednojajčani blizanci obično imaju sličan IQ. U ovome su slučaju stvari su bile značajno drugačije, odnosno zabilježena je značajna razlika od 16 bodova.

Zapanjujuće je da su blizanke pokazale značajne razlike u kognitivnim sposobnostima koje su povezane s jakim genetskim utjecajem, napisali su znanstvenici u članku. Istraživanje "Personality traits, mental abilities and other individual differences: Monozygotic female twins raised apart in South Korea and the United States" objavljeno je u časopisu Personality and Individual Differences.

Možda te zanima... Medicinsko čudo: U Sarajevu rođene jednojajčane trojke Trudnoća

Izgubljene na tržnici u dobi od dvije godine

Blizankinje su u ovom slučaju razdvojene u ranom djetinjstvu zbog neobičnih okolnosti. Rođene su 1974. u Seulu u Južnoj Koreji. U dobi od dvije godine baka ih odvela je na tržnicu gdje su izgubljene. Roditelji su je pokušali pronaći, ali bez uspjeha. Izgubljena blizanka je završila u bolnici udaljenoj 160 kilometara od njene kuće te ju je uskoro usvojio par iz SAD-a. Blizanka koja je odrastala u SAD-u je u odrasloj dobi dala uzorak svoje DNA kako bi se putem njega lakše pronašla njena davno izgubljena sestra. Ponovo su se srele 2020. godine.

DNK uzorak jedna od blizanki je predala 2018. u sklopu južnokorejskog programa za ponovno spajanje članova obitelji. U ožujku 2020. primila je telefonski poziv u kojem su je obavijestili o genetskom podudaranju – njezina je biološka majka identificirana u Južnoj Koreji. Tijekom internetskog sastanka u listopadu 2020., žena je saznala da nije rođena 25. travnja, već 8. listopada. Također je saznala da ima sestru blizankinju te četiri godine starijeg biološkog brata i dvije godine stariju biološku sestru.

Blizanka iz Južne Koreje imala viši IQ

Unatoč mnogim sličnostima, blizanka odgojena u Južnoj Koreji imala je značajno veću razinu perceptivnog zaključivanja i brzine obrade podataka. Mada je sestra odrasla u SAD-u imala tri potresa mozga u odrasloj dobi, nemoguće je znati sa sigurnošću koliko je to utjecalo na rezultate u kognitivnim testovima. Znanstvenici navode da treba uzeti u obzir i da su sestre odrastale u dosta različitim obiteljima. Ne samo da su odgajane u različitim zemljama nego je blizanka iz SAD-a odrastala u domu u kojem je bilo više sukoba i manje slobode. "Blizanci su odgajani u vrlo različitim sredinama, ne samo u različitim zemljama i kulturama", pišu znanstvenici.

Sličnosti u osobinama

Što se tiče sličnosti, obje sestre bile su na operaciji uklanjanja tumora s jajnika. Rezultati testa samopouzdanja i profili mentalnog zdravlja bili su identični. Obje blizanke imaju visoku savjesnost, što ukazuje na to da su obje dobro organizirane, svrsishodne, savjesne i teže postignućima, primijetili su istraživači

Zaključili su da je ukupna konfiguracija sestara slična, u skladu s literaturom o umjerenim utjecajima genetike na osobnost u odrasloj dobi. Sličnosti u njihovim temperamentima pokazale su kako genetika igra ulogu u emocionalnim sklonostima osobe unatoč odrastanju u različitim obiteljima i zemljama.

Studija je također pokazala da će zbog sve dostupnijih DNA testova u narednim godina doći do većeg broja združivanja davno "izgubljenih blizanaca", što će znanstvenicima omogućiti detaljniju analizu njihovih sličnosti i razlika. 

Jednojajčane blizanke rodile su dječake istog dana u istoj bolnici u par sati razmaka Možda te zanima... Slučajnost ili tajna veza? Jednojajčane blizanke rodile su dječake istog dana u istoj bolnici u par sati razmaka Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.