Vrtić Aj' bok pneumokok 19. svibnja 2021.

Kako zaštititi svoju djecu od najopasnijih invazivnih dječjih infekcija?

cijepljenje bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prevencija je najbolji način u sprječavanju širenja i nastanku bolesti te mogućih komplikacija uzrokovanih infekcijom pneumokoka, glavnog uzroka obolijevanja i vodećeg bakterijskog uzročnika sluzničkih i invazivnih infekcija kod djece

Živimo u doba svjetske pandemije, a nove navike koje smo već svi usvojili, kao što su socijalna distanca, nošenje maski, pranje i dezinfekcija ruku i površina pridonijele su smanjenju svih respiratornih infekcija, tako i pneumokoka. Odraslima su te mjere tek novost, dok naša djeca odrastaju s njima od malena. U vrtićima je gotovo nemoguće držati razmak i spriječiti diranje lica ili fizički dodir među mališanima i odgojiteljicama iz različitih grupa, i iako se u vrtićima nastoji održavati higijena na najvišem nivou, teško je spriječiti prijenos bolesti koje se lako šire.

Djeca u vrtiću | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima

"Dječje zarazne bolesti su logičan slijed zatvorenih dječjih kolektiva gdje je nemoguće provoditi mjere socijalne distance i ostale mjere za sprečavanje infekcije zaraznim bolestima. Upravo iz tog razloga ne mogu dovoljno snažno naglasiti važnost cijepljenja kao nedvojbeno dokazane i učinkovite metode prevencije zaraznih bolesti. I to ne samo one djece koja se cijepe, već zbog kolektivnog imuniteta i one druge (kronično bolesne, imunokompromitirane), koji zbog svog stanja imaju kontraindikciju za cijepljenje", rekla nam je dr. sc. Lorna Stemberger Marić, dr.med., spec. pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zavoda za infektivne bolesti djece te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Roditelji mališana moraju znati da veliki postotak djece, pogotovo dojenčadi i male djece je asimptomatski nositelj, odnosno kliconoša pneumokoka u svom ždrijelu i  tako može zaraziti drugu djecu, braću i sestre, ali i odrasle u svojoj okolini.

Streptococcus pneumoniae ili pneumokok jedan je od glavnih uzroka obolijevanja i vodeći bakterijski uzročnik:

  • sluzničkih (akutne upale srednjeg uha, nebakterijemične pneumonije, sinusitisa) i 
  • invazivnih (sepse, meningitisa, bakterijemične pneumonije) infekcija kod djece. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Do 2019. Hrvatska nije imala cjepivo protiv pneumokoka uključeno u univerzalni program

Hrvatska je bila jedna od malobrojnih europskih država koje nisu imale cjepivo za prevenciju pneumokoka uključeno u univerzalni program cijepljenja djece, sve do lipnja 2019. kada je prvi puta uvedeno u Nacionalni imunizacijski program.

Nekoliko je cjepiva razvijeno s ciljem prevencije pneumokoknih bolesti.

"Kako polisaharidno pneumokokno cjepivo (eng. pneumococcal polysaccharide vaccine, PPV) nije imunogenično u djece mlađe od dvije godine, konjugirana pneumokokna cjepiva (eng. pneumococcal conjugate vaccine, PCV) uvedena su u nacionalne imunizacijske programe diljem svijeta. Sva konjugirana pneumokokna cjepiva (7, 10 i 13-valentno, ovisno o broju sojeva koje obuhvaćaju) pokazala su učinkovitost u smanjenju nazofaringealnog kliconoštva i u prevenciji pneumokoknih bolesti uzrokovanih serotipovima koji su obuhvaćeni cjepivom. Također, i ukupna prevalencija nazofaringealnog kliconoštva, incidencija neinvazivnih kao i invazivnih pneumokoknih bolesti snizila se zahvaljujući značajnoj redukciji kliconoštva serotipovima sadržanih u cjepivu među cijepljenom djecom, ali i necijepljenom populacijom", objasnila nam je pedijatrijska infektologinja no napomenula da je ubrzo po uvođenju PCV-a, uočena  takozvana zamjena serotipova - značajan porast učestalosti kliconoštva i pneumokoknih infekcija uzrokovanih serotipovima koji nisu sadržani u cjepivu. 

"Nakon uvođenja 7-valentnog PCV (PCV7) u Sjedinjene Američke Države i mnoge europske zemlje primijećen je porast novih serotipova (3, 7F, 19A) koji nisu bili obuhvaćeni cjepivom. Iz tog razloga razvijena su PCV koja sadrže više serotipova, 10-valentno (PCV10, sadrži PCV7 i dodatne serotipove 1, 5 i 7F) i 13-valentno (PCV13, sadrži PCV 10 i dodatne serotipove 3, 6A i 19A) te su oni ubrzo zamijenili PCV7 u imunizacijskim programima europskih zemalja. Nedavno je razvijeno i novo 15-valentno cjepivo (PCV15) koje sadrži 2 dodatna serotipa (22F i 33F) u odnosu na PCV13", rekla je te dodala da iako su oba cjepiva (PCV10, PCV13) od ranije bila dostupna za visoko-rizične pedijatrijske skupine i na slobodnom tržištu, prema neslužbenim podacima tek je manje od 10 posto dojenčadi i mlađe djece bilo procijepljeno protiv pneumokokne bolesti u svim regijama Hrvatske.

Djeca se cijepe u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci

U hrvatski Nacionalni imunizacijski program je cjepivo protiv pneumokoka uvršteno 2019. godine po shemi 2+1, što znači da se djeca cijepe u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

"S obzirom da je incidencija pneumokokne bolesti najveća u male djece, cijepljenjem se prevenira kolonizacija, nastanak bolesti i moguće komplikacije. Cjepivo se uvodi u Kalendar cijepljenja u najranijoj dobi u kojoj će izazvati adekvatni imunološki odgovor, a po mogućnosti u periodu kada je najveća učestalost bolesti protiv koje se cijepi", kaže dr. sc. Stemberger Marić.

Na pitanje o nuspojavama, objasnila nam je da su one uglavnom blage i većinom uključuju lokalne reakcije poput otoka i bolnosti na mjestu primjene cjepiva ili kratkotrajne febrilne reakcije (povišene temperature). 

Na kraju, važno je naglasiti da se svaka infekcija pneumokokom može komplicirati i teškom kliničkom slikom, stoga je vrijedna informacija da u našoj zemlji postoji dostupna prevencija pneumokoknih bolesti u vidu cjepiva.

Više informacija o pneumokoknim bolestima potražite na web stranici pneumokok.hr.