Beba Mama poslije poroda 20. travnja 2022.

Steznici nakon poroda: Isplati li ih se nositi?

Foto: Shutterstock ; Steznik nakon poroda: Da ili ne?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si trudna ili si nedavno rodila, vjerojatno si spremna na bilo što samo da se osjećaš ugodnije. Ali s obzirom na to da trudnoća i porod mijenjaju tijelo na 'neugodan' način (trbuščić), ne čudi na nakon poroda steznici postaju glavno oružje. Što stručnjaci kažu o steznicima, tko ih može nositi, jesu li dobri... to je ono što je doista važno

Mogu li steznici pomoći nakon porođaja?

Nošenje steznika nakon poroda već je generacijama među ženama, još otkad su žene omotavale plahte oko trbuha nakon poroda, objašnjava ginekologica Heather Bartos iz Texasa. I dok nema puno podataka o njihovoj upotrebi tijekom trudnoće ili nakon porođaja, postoje neke studije koje sugeriraju barem neke koristi.

Za jednu se većina stručnjaka slaže da su lagana podrška u postporođajnoj fazi - kada se tkiva i organi počnu vraćati na svoje mjesto - jer ti može pomoći da se osjećaš bolje, što je bio slučaj s 30-godišnjom Ashleigh M. iz New Yorka koja je koristila steznika nakon vaginalnog poroda.

"Osjećala sam kao da mi je tijelo nakon poroda poput želatine, a nošenje steznika pomoglo mi je da se osjećam manje želatinozno u prvi nekoliko tjedana nakon poroda", kaže Ashleigh.

Trbuh nakon poroda Možda te zanima... Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda? Beba

Kako steznici djeluju nakon porođaja?

Lagana kompresija steznika može podržati tvoj prirodni poprečni trbušni mišić kad ga još ne možeš stezati, objašnjava Michelle Guido, osnivačica Activo Physical Therapy u San Diegu.

Pomoću testa trbušnih mišića provjeri jesu li ti se zbog trudnoće trbušni mišići toliko odvojili da ti je potreban steznik

Steže mišiće koji su se tijekom trudnoće razdvojili (nešto što se događa u svim trudnoćama kako bi se stvorilo prostor za rastuću maternicu), dodaje dr. Bartos. Oni bi također mogli pomoći u usklađivanju kralježnice, potičući, zauzvrat, da se organi,  maternica i mišići vrate u normalno stanje, objašnjava Guido.

Naravno, trbušni mišići se sami, s vremenom vraćaju, a dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica na odsjeku za porodništvo, ginekologiju i reproduktivne znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale, primjećuje da nema mnogo istraživanja koja sugeriraju da steznici uistinu pomažu proces ozdravljenja. Oni također neće pomoći ubrzati zacjeljivanje razdvajanja u trbuhu, kaže Guido.

Ali? "Ako se osjećaš bolje, to vjerojatno samo po sebi pomaže", kaže dr. Minkin.

Možda te zanima... 5 najvećih mitova o razdvajanju trbušnih mišića nakon poroda Beba

Pomažu li steznici kod bolova nakon carskog reza?

Ostale potencijalne prednosti steznika uključuju ublažavanje bolova nakon carskog reza. Jedno malo nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology otkrilo je da su žene koje su nosile steznik nakon što su nakon carskog reza imale manje bolova, sugerirajući da bi steznik nakon poroda mogao biti dobar (ne-opioidni) način rješavanja postporođajne boli. Druga istraživanja podupiru tu ideju koja sugerira da steznik može pomoći kod bolova, bez značajnih razlika u krvarenjima, omogućavajući novim mamama da se više usredotoče na hranjenje i povezivanje, a manje na bol.

Dr. Bartos napominje da bi oni mogli pomoći i kod bolova od plinova u crijevima.  

Naravno, druge studije govore kako ne mogu utjecati na oporavak ili razinu boli za nove mame koje su porodile carskim rezom. Abby G., mama dvoje djece iz Westwooda, Massachusetts, koristila je steznik nakon oba poroda (jedan je bio carski rez, drugi vaginalni), i kaže kako joj nije pomagao kod boli. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Mogu li steznici pomoći tijekom trudnoće?

"Mnoge žene ne koriste steznike samo nakon poroda, već i za potporu tijekom trudnoća", kaže Guido. Općenito govoreći, "steznici su dobri za udobnost tijekom trudnoće kada se trbušni mišići istežu (čitaj: neudobno)", kaže dr. Minkin.

Pomažu u pružanju podrške, objašnjava Guido, koji nekim ženama može ublažiti bolove u leđima i zglobovima, skidajući težinu s trbuha.

"Bilo je ponekad bolnih noći, kada nisam mogla hodati od spavaće sobe do kupaonice. Liječnik mi je predložio steznik", kaže Ashleigh koja je koristila steznik tijekom trećeg tromjesečja koji joj je ublažio pritisak. 

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Što trebaš imati na umu ako koristiš steznik?

Pokušala bi nositi steznik tijekom i nakon trudnoće? Pazi da nije previše tijesan. Dva su razloga: Dodatna kompresija stvara veći pritisak na zdjelicu, što je posebno loše nakon poroda i također drži veliku težinu tijekom trudnoće. "Dakle, ako imaš znakove inkontinencije, curenja ili vaginalni prolaps, budi oprezna pri upotrebi steznika", kaže Guido.

Također, tijekom trudnoće, ne želiš ograničiti protok krvi u maternici, napominje dr. Minkin. Kaže da bi steznik trebao biti nevjerojatno zategnut kako bi se smanjio protok krvi u maternici, kaže ona, ali svejedno vrijedno je napomenuti.

Ako si imala carski rez, provjeri da rub steznika nije izravno na rezu, jer bi mogao nadražiti ranu, napominje dr. Bartos.

Iako će ti steznik pomoći da se osjećaš bolje tijekom trudnoće i nakon poroda, on nije lijek i ne želiš se osloniti na njega za potpuno olakšanje i oporavak. "Steznik nikad neće preuzeti funkciju tvojih mišića", kaže Guido. Pravilna tjelovježba (ili odmor kad je potrebno!) vježbanje zdjelice može ti pomoći da se na vrijeme oporaviš i izliječiš.

vježbe Možda te zanima... Vježbe s kolicima za vraćanje forme nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.