Beba Mama poslije poroda 09. svibnja 2019.

Koliko vremena je potrebno za smanjenje trbuha nakon poroda?

Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Meghan, vojvotkinja od Sussexa, sjaji puni sjajem kao novopečena majka koja se ne boji pokazati svoju postporođajnu figuru, a žene širom svijeta hvale je zbog toga

Blistava, s dozom umora koji je neizostavan dio majčinstva i još uvijek zaobljenog trbuha, Meghan je oduševila sve. 

Još tijekom trudnoće, Meghan je jasno dala do znanja kako ne želi ostalim majkama nametati "nerealističnu sliku" same trudnoće, poroda i izgleda rodilja. Danas je, tvrde, to i dokazala da nije sve ostalo na "pustim pričama". Svoj outfit koji je odabrala za prvo pojavljivanje nakon poroda, bijela haljina poput sakoa, nije prikrivao njen postporođajni trbuščić, dapače, samo ga je naglasila. Upravo otud poneki komentar kako je trbuh možda "prevelik". 

Istu stvar napravila je i vojvotkinja od Cambridgea Kate, kada se 26 sati nakon svog prvog poroda pojavila na stepenicama ispred bolnice sa sinom Georgeom u rukama, oduševila je javnost svojim izgledom i osobito činjenicom da je izborom odjeće ponosno pokazala trbuščić koji joj je ostao nakon poroda. Činjenica da još neko vrijeme nakon poroda žena izgleda trudno iznenadi mnoge novopečene majke i očeve, kao i ljude iz njihova okruženja koji sami još nemaju djece.

Možda te zanima... Mame uspoređuju svoje fotke nakon poroda s Kate Middleton Beba

Što sve čini ukupnu težinu na kraju trudnoće? Odgovor donosi Barbara Finderle, primalja i savjetnica za dojenje.

Ukupna dobivena težina, u prosjeku između 12 i 16 kilograma, sastoji se od sljedećeg:

  • Dijete od 2500 do 4200 grama
  • Posteljica oko 700 grama
  • Plodova voda oko 900 grama
  • Povećanje dojki od 450 do 1350 grama
  • Povećanje maternice oko 900 grama
  • Zalihe masti i povećanje mišićne mase od 1800 do 3800 grama
  • Povećan volumen tekućine od 900 do 1350 grama
  • Povećan volumen krvi od 1350 do 1800 grama

Svaka trudnoća je specifična, tako je i stanje žene koja je prije dva dana rodila svojstveno. Iako je vrijeme povratka na staru težinu za svaku ženu drugačije i ovisi o brojnim faktorima (ovisno o tome koliko si kilograma dobila u trudnoći, dojiš li ili ne, kakva ti je prehrana i vježbaš li), postoje određene prekretnice koje možeš označiti na kalendaru. 

24 h nakon poroda Možda te zanima... Pelene za odrasle i dojenje: ovako žensko tijelo izgleda 24 sata nakon poroda Beba

24 sata nakon poroda

Žene gotovo odmah nakon poroda prosječno izgube 5 i pol kilograma. "Tu su beba, izgubljena krv, tekućine, plodna voda", govori nutricionistica Sarah B. Krieger, koja radi s trudnicama i majkama. "U ovom 24-satnom periodu, tvoj postporođajni trbuščić već se počinje smanjivati", dodaje. Drugim riječima, puno težine od trudnoće je sama beba.

Tjedan dana kasnije

"Još uvijek izlazi puno tekućine iz tebe u obliku mokraće, posebno ako si uzela epiduralnu", govori nutricionistica Krieger što znači da i dalje gubiš težinu, ali savjetuje da se ne važeš: "Fokusiraj se na to kako ti odjeća pristaje, a ne na to što vaga pokazuje." Dojenje također igra ulogu u gubitku kilograma. Iako se žene savjetuje da konzumiraju dodatnih 500 kalorija na dan ako doje, često izgube dosta kilograma nakon poroda upravo zbog dojenja. "Žene gube kilograme zbog dojenja jer dojenje zahtijeva i 'uzima' kalorije", govori ginekologica Ashley Roman. No, nutricionistica Krieger naglašava kako to ne vrijedi za svakoga: "Neke žene će izgubiti više kilograma od drugih, bez obzira na to doje li ili ne."

Vježbe s kolicima za vraćanje forme nakon poroda

Dva tjedna kasnije

Nutricionistica Krieger smatra da se nove mame ne bi smjele vagati prva dva tjedna nakon poroda, u kojima možda još uvijek uspostavljaju rutinu dojenja, a hormoni se tek počinju smirivati. Drugim riječima, još uvijek si u tzv. 'baby blues periodu', gdje bi te brojke na vagi mogle uznemiriti i vrlo lako rasplakati. Krieger preporučuje mjerenje struka krojačkim metrom jednom mjesečno kako bi pratili centimetre, a ne kilograme.

Helen Carmina Photography Možda te zanima... Stop cenzuri majčinstva: ovo su stvarna ženska tijela Roditelji

Jedan mjesec kasnije

Možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali uobičajeno je da nove mame izgube oko 9 kg u prvom mjesecu nakon poroda. Budući da se većinu žena savjetuje da tijekom trudnoće dobiju 11-15 kg, jedan mjesec kasnije, vrlo je vjerojatno da ćeš gotovo vratiti svoju težinu prije bebe.

Nekoliko mjeseci kasnije

Ako održavaš zdrave prehrambene navike kojih si se držala tijekom trudnoće, blizu si svoje normalne težine. Želiš li ubrzati proces, tjelovježba će ti zasigurno pomoći u tome. A kako smanjiti trbuščić nakon poroda, otkrij ovdje.

Giovanna Fletcher Možda te zanima... Tatina poruka svima koji komentiraju žensko tijelo nakon poroda Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.