Beba Mama poslije poroda 28. svibnja 2016.

Fetalne stanice majku štite i nakon porođaja

trudnica ultrazvuk trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon trudnoće u ženi ostaje određen broj stanica bebe koje su prolazile kroz posteljicu. One mogu ubrzati regeneraciju oštećenog tkiva, a čak i zaštiti majku od nekih vrsta karcinoma

Emotivna veza između majke i djeteta neraskidiva je, a nedavna znanstvena istraživanja pokazala su i da je fizička veza puno jača nego što se do sada znalo. Naime, u znanstvenom časopisu Scientific American objavljeno je kako fetalne stanice mogu i nakon porođaja ostati u majčinu tijelu, odnosno kružiti njezinim krvotokom.

Tijekom trudnoće veza je, naravno, neupitna, majka je izvor nastajanja novog života, i to prvenstveno kroz posteljicu kojom su majka i dijete fizički povezani, a kroz koju fetus dobiva sve potrebno za rast i razvoj. Kako se placenta sastoji od embrionalnog tkiva i tkiva majke, tako i imunološke stanice majke i fetusa putuju kroz posteljicu u oba smjera, a zadržavaju se u srcu, bubrezima, jetri, plućima, štitnjači... Dvosmjerni protok stanica kroz posteljicu naziva se fetalni mikrokimerizam.

Jedenje posteljice: pomaže li zdravlju majke?

ožiljak, carski rez, tijelo Možda te zanima... Novi razlog da budete ponosni na ožiljak od carskog reza Beba

Fetalne stanice dragocjene su za majčin organizam. One mogu kod žene ubrzati regeneraciju oštećenog tkiva te je čak i zaštititi od nekih oblika karcinoma. Kroz dosadašnja istraživanja, kako navodi časopis, svaka žena koja je bila trudna u sebi nosi određeni postotak stanica svog djeteta.

Nevjerojatne fotografije pokazuju čudo zvano posteljica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.