Beba Mama poslije poroda 28. ožujka 2024.

8 istina koje sam naučila u prvoj godini majčinstva

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo je najljepša, ali i najteža zadaća. Od trenutka kad saznaš da si trudna, počinješ se pripremati za novu ulogu - čitaš knjige o roditeljstvu, o razvoju bebe... i misliš da znaš sve što bi trebala znati. Ako koliko je tih podataka zapravo korisno?Malo. Donosimo ti 8 istinitih stvari o prvoj godini majčinstva iz iskustva mame Karyn Thurston.

1. Početak će biti težak

Svaki dan će ti biti drugačiji, sve će se ponekad mijenjati iz sata u sat, iz minute u minutu. Bit će dobrih i loših dana, dobrih i loših minuta. Učinit ćeš neke stvari, vjerojatno puno krivih, ali budi nježna prema sebi, jer si obožavana i nevjerojatno potrebna. To je poput penjanja na Mt. Everest s nula kondicije - očekuj da će početak biti težak. 

2. Tijelo nakon poroda je drugačije

Tvoje tijelo je prošlo kroz brojne i zapanjujuće promjene tijekom trudnoće. Nakon poroda tvoje tijelo će imati kojekakve "ispade", o kojima ti sigurno nitko neće reći. Ali samo se sjeti da si rodila jedno divno, malo biće i zato uživaj. Jedi dobru hranu, šetaj, slušaj ljude kad ti kažu da dobro izgledaš i zapamti odakle dolazi tvoje vrijednost.

grudi, dojke Možda te zanima... 6 promjena na tijelu nakon poroda Beba

3. Tvoja beba je jedinstvena

Tvoja beba je jedinstvena i samo si ti i tvoj partner jedini stručnjaci za nju. Tvoja beba se neće ponašati onako kako knjige kažu, neće joj se svidjeti ono što bi trebala voljeti, neće raditi ono što bi trebala raditi kako u knjigama piše, ali to je potpuno normalno. Najbolje što možeš napraviti je spremiti knjige i upoznati svoje dijete. Što voli? Što je nasmijava? Kako je najbolje uspavaš? Kako plače kad je gladna? Otkrivanje ovih stvari poslužit će ti više nego bilo koja knjiga i savjeti drugih roditelja. 

Život tvoje obitelji ne treba biti po određenom modelu - ne moraš slijediti pravila. Samo moraš stvoriti život koji će pružiti ljubav, sigurnost i puno smijeha i sreće.

4. Moramo prestati govoriti ljudima da stvari trebaju biti lagane i bezbolne

Živimo u kulturi koja lakoću izjednačava s vrijednošću. Što je lakše, to je bolje. U stvarnosti: Ponekad su stvari koje su teške i bolne također su stvarno dobre. S vremena na vrijeme, kao roditelju, jedna od stvari za koju si mislila da će biti zaista teška ispada nevjerojatno laka i bez drame. To se naziva čudom.

Uzbuđeni smo u svojim pobjedama i želimo ih podijeliti, ali važno je zapamtiti da se svi borimo s različitim pitanjima. Zapamti, roditeljstvo je teško. 

Možda te zanima... 10 važnih lekcija koje me naučilo majčinstvo Roditelji

5. Sve se vrti oko kakice

Bez obzira na sva upozorenja, nevjerojatno je kako ćeš prvu godinu majčinstva provesti baveći se procjenom, mirisom, ocjenjivanjem, raspravljanjem i čišćenjem kakice. 

6. Što prije 'prihvatiš' tuđe savjete bit će ti lakše

Iz nekog razloga, ljudi se vole baviti bebama - svi imaju svoje mišljenje i žele ga podijeliti. Većina tih savjeta je dobronamjerna. Najbolje ti se nasmiješiti, reći hvala ti i biti i dalje samouvjerena u spoznaji da ti znaš što je nabolje za tvoju bebu. 

7. Vrijeme je da postaneš fleksibilna

Tvoj raspored, spavanje, rokovi - sve će postati komplicirano. Na raspolaganju imaš dvije mogućnosti: sjediti i plakati ili zaboraviti malo na ponos i postati fleksibilna. Traži pomoć. Priznaj neuspjeh. Kasni. Ostani u pidžami. zanemari posuđe. Pusti sve ono što možeš pustiti. Propustit ćeš neka događanja i puno toga ćeš odgoditi, ali to je sasvim u redu. 

8.  Uspjeh želja za rastom i napretkom

Za godinu dana, nakon što svoje malo čudo napuni godinu dana, još uvijek nećeš ništa znati. Uči iz svojih grešaka. Ostani skromna, ostani otvorena. Budi bolji roditelj sutra nego što si bila danas. Isprobavaj stvari i iza sebe ostavi one s kojima se ne slažeš. Život nije natjecanje ili igra. To je jednostavno samo prekrasan život. Živi minute umjesto da ih ocjenjuješ. Voli to nevjerojatno dijete.

Možda te zanima... Prekrasan video pokazuje svu požrtvovnost majčinstva Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.