Beba Mama poslije poroda 12. srpnja 2016.

7 najčešćih pogrešaka koje čine mlade mame

Beba i mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti mama neponovljivo je iskustvo i do sada ste se sigurno i same u to uvjerile. No većina mladih mama živi u stalnom strahu da će se bebi nešto strašno dogoditi. Promatrajte, osluškujte, nadzirite, ali nemojte paničariti

 

1. Vjerujete u sve što vam se kaže

Čim beba dođe u kuću, savjeti "pljušte" sa svih strana, često su i oprečni, a vi ih poput "spužve" upijate i ne znate kome vjerovati. Liječnik vam kaže da dojite bebu kada ona to zatraži, patronažna sestra tvrdi da treba da se držite određene satnice, a majka vam toplo savjetuje da bebu "naučite reda" od najmanjih nogu. Prijateljica vam savjetuje da date bebi dudu, dok druga opet tvrdi da je bolje da sisa palac. I umjesto da postanete "bogatiji" za tuđe iskustvo, samo ćete se ludjeti i početi misliti kako sve radite krivo.

Što činiti: Zahvalite se na savjetima, a onda radite prema svom instinktu. On je nepogrešiv. I zapamtite: sve dok vaša beba lijepo ručka, spava, napreduje i djeluje veselo, ni u čemu niste pogriješili.

8 stvari kod novorođenčeta koje bi vas mogle iznenaditi

2. Mislite da drugi pretjeruju

"Vjeruj mi, draga, ne stižem otići ni na wc!", rečenica je koju ste sigurno čuli od prijateljice koja je nedavno postala mama. Tada ste sigurno pomislili: "Ma, pretjeruje! Pa, rodila je već bebu!". Međutim, kada i sami postanete mama, shvatit ćete da je govorila istinu, ali i to da se njezine riječi odnose samo na prvih šest tjedana bebina života.

Što činiti: Točno je da ćete stalno biti zauzeti oko bebe, ali to ne znači da uopće nećete imati slobodnog vremena. Dobra organizacija je ključ svakog posla, pa i ovog.

14 stvari koje niste očekivali nakon rođenja djeteta

3. Zaboravljate na svoje potrebe

Prvih nekoliko tjedana svaka mama "robuje" potrebama svog djeteta, ali to ne znači da treba u potpunosti zaboraviti na svoje. Postoje periodi u tijeku dana kada se beba dobro najede, pa odspava i po tri-četiri sata. Tada se i vi možete opustiti, odrijemati, nazvati prijateljicu, provesti pola sata u kupaonici. Ne morate sjediti pored krevetića dok beba spava strahujući da će se svake minute probuditi (ako se to i dogodi, čut ćete njen plač).

Što činiti: Svakog dana ukradite malo vremena i posvetite ga sebi, bolje ćete se osjećati.

Najveći strahovi mladih majki

4. Sve vidite u najgorem svijetlu

Potpuno je normalno da strahujete za zdravlje i sigurnost najdražeg bića, ali to ne znači da trebate juriti liječniku svaki put kada beba kihne ili joj se zacrveni guza, niti paničariti ako, okreće glavicu, "zabije" nosić u madrac. Većina mladih mama živi u stalnom strahu da će se bebi nešto strašno dogoditi, da će se ugušiti, dobiti upalu pluća. Promatrajte, osluškujte, nadzirite, ali nemojte paničariti. Bebe su mnogo snažnije i otpornije nego što izgledaju.

Stalno provjeravate diše li beba?

5. Nedovoljno spavate

Svi odreda savjetuju vam da vrijeme dok beba spava iskoristite za odmor. Međutim, vi osjećate krivicu zbog toga jer niste oprali suđe, kupaonica je u neredu, bebina odjeća nije ispeglana.

Što činiti: Poslovi vam nikuda neće pobjeći. Zamolite nekoga od ukućana da ih obavi umjesto vas. Imajući u vidu sve što ste prošli tijekom trudnoće, porođaja i nakon njega, imate puno pravo na to.

4 dimenzije po kojima se djeca razlikuju od rođenja

6. Uspoređujete svoju bebu s drugom djecom

Potpuno je pogrešno misliti da s vašom bebom nešto nije u redu zbog toga što joj ni u šestom mjesecu nisu počeli nicati zubići, dok je dijete vaše prijateljice prvi zubić dobilo već sa četiri mjeseca. Ako vam netko kaže kako njegova beba već stoji, a ima samo osam mjeseci, ne obazirite se na to - i vaša će stati na noge onda kada bude bila spremna za taj "pothvat".

Što činiti: Tijekom prve godine života bebe se razvijaju različitim tempom, ali do drugog rođendana među njima neće biti mnogo razlike. Zato, uživajte u svom djetetu i ne opterećujte se drugim bebama.

Jeste li samo umorni ili je to postporođajna depresija?

7. Ponašate se previše zaštitnički

Poznata je stvar da mame u svemu vide opasnost, pa i tamo gdje je nema. Normalno je da ćete poduzeti sve kako biste zaštititi dijete od onoga što mu može naškoditi, ali se pri tom ne morate ponašati previše zaštitnički. Ne morate stalno iskuhavati bebinu dudu i bočicu, dovoljno je da ih nekoliko puta na dan operete pod mlazom vruće vode. Nije potrebno koristiti dezinfekcijska sredstva za čišćenje i održavate kuću sterilnom, jer je dokazano da bebe koje rastu u takvoj sredini češće obolijevaju od alergija i astme u odnosu na one koje su rasle u normalno čistoj sredini.

Što činiti: Ako do sada niste čuli za poslovicu "sve što je pretjerano, nije dobro", krajnje je vrijeme da je usvojite i primijenite u svakodnevnom životu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.