Beba 30. ožujka 2024.

Majčin glas smanjuje bol bebe na intenzivnoj njezi, i to je dokazano

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da prijevremeno rođena beba osjeća manje bola tijekom medicinskog liječenja ako sluša majčin glas!

Prijevremeno rođene bebe često moraju provesti neko vrijeme odvojene od svojih roditelja na odjelima intenzivne njege za novorođenčad. Tijekom boravka mogu biti izložene višestrukim i bolnim medicinskim postupcima. 

Važna je uloga roditelja tijekom bebina boravka na intenzivnoj njezi

Dr. Manuela Filippa autorica istraživanja sa Sveučilišta u Genovi, objasnila je kako ovo istraživanje ne doprinosi samo novorođenčadi, nego i njihovim roditeljima. Upućuje im na ključnu ulogu koju majčin glas, očev glas i njihova prisutnost imaju tijekom bebina oporavka na intenzivnoj njezi. „Trudimo se pronaći nefarmakološke načine da bismo umanjili bol kod tih beba”, izjavila je.

Dodala je da mnoštvo dokaza upućuje na važnost kontakta između roditelja i prijevremeno rođenih beba, a jedan od razloga zašto je to važno je i privrženost. Dr. Filippa izjavila je da se njezin tim usredotočio na govor roditelja, s obzirom na to da nije uvijek moguće da roditelji drže svoju djecu, ističe da govor može biti vrlo moćan način prenošenja emocija, prenosi righttolife.org.uk. 

Možda te zanima... Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka? Vrtić

Dr. Fillipa i drugi stručnjaci sa Sveučilišta u Genovi iz dječje bolnice “Bosisio Parini” u Italiji, te sa Sveučilišta Valle d’Aosta u svome su izvještaju objavljenom u znanstvenom časopisu Scientific Reports objasnili da su promatrali reakcije na bol kod 20 prijevremeno rođene djece na odjelu intenzivne njege za novorođenčad. To su provjerili rutinskim postupkom pikanja djetetova stopala te uzimanja po nekoliko kapi krvi.

Tim stručnjaka promatrao je reakcije djece nasumično izložene trima različitim situacijama: kad majka govori djetetu, kad mu pjeva, i kad majka nije prisutna. Stručnjaci su mjerili razinu bola kod beba na temelju triju pokazatelja: njihovih izraza lica, rada srca i razine kisika. Izraze lica naknadno su proučavali stručnjaci koji nisu znali kojoj su od triju situacija djeca bila izložena.

Razina boli smanjena kad bebe čuju majčin glas

Rezultati su pokazali da se razina bola kod beba spustila s 4,5 na 3 (na ljestvici od 0-21) u situacijama kad bi čuli majčin glas. Autorica istraživanja Filippa je objasnila da je u ovako ranoj dobi ovo vrlo važna promjena u reakcijama. „Oksitocin je poznat po tome što je prisutan pri razvijanju privrženosti, te u majčinskoj osjetljivosti. Također može i štititi protiv bolova", rekla je. 

Dodala je i da je smanjenje razine bola manje primjetno u situacijama gdje su majke pjevale djeci. Ovo može upućivati na „ograničenja u strukturi, riječima, tonu i melodiji pjesama i uspavanki”.  Dodala je da je „ključna poruka istraživanja važnost uključivanja roditeljskog glasa u ranoj fazi njege prijevremeno rođenih beba. Posebno se to odnosi na situacije gdje su one izložene bolnim liječenjima. Sad barem znamo da roditelji imaju utjecaj na svoje bebe u toj dobi, i to povoljan.”

Možda te zanima... Otkrivena je idealna dob za rađanje ako želite živjeti dulje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.