Trudnoća Porođaj 25. veljače 2022.

Otkrivena je idealna dob za rađanje ako želite živjeti dulje

Foto: Guliver ; Trudnoća
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje imaju djecu u srednjim dvadesetima žive najdulje, pokazuje novo istraživanje

Znanstvenici sa Sveučilišta u Seulu u Južnoj Koreji su otkrili da će žene koje rode s 25 godina vjerojatno živjeti dulje.  Nakon anketiranja više od 4000 žena, istraživački je tim otkrio da rađanje djece prije ili poslije sredine 20-ih povećava rizik od umiranja za 5 posto, prema nalazima objavljenim u medicinskom časopisu Maturitas.

Točnije, povezivali su stariju dob za rađanje s porastom kardiovaskularnih bolesti te smrti od bilo koji drugih uzroka. Krivulja trenda pokazuje oblik slova U, što znači da je rizik veći što se stupanje u majčinstvo više udaljava od 24. ili 25. godine. Istraživači su sugerirali da je manje vjerojatno da će mlađe majke biti u situacijama koje uzrokuju povećani rizik od tjelesnih ili mentalnih bolesti, te da porođaj više opterećuje starije majke, prenosi New York Times

Od 4.044 žene sudionice, istraživači su usporedili 1.398 žena koje su rodile između 20. i 23. godine, kao i 1.033 koje su prvo rodile s 24. i 25. godine i 1.513 koje su imale bebe u dobi od 26 do 36 godina. Pratili su sva tri uzorka grupe 18 godina kasnije.

Tijekom istraživanja, umrle su 243 žene, pri čemu je većina njih bila u mlađoj populaciji majki, a jedna trećina u starijoj. Kada se proučavaju stope preživljavanja od kardiovaskularnih bolesti, dobna skupina od 24 do 25 godina bila je najotpornija. Stope preživljavanja za srčane i moždane udare bile su 97,3% za demografsku skupinu mlađih majki, 99,6% za žene u srednjim 20-im godinama i 98,7% za starije majke. 

Možda te zanima... Istraživanje: Trudnice koje konzumiraju umjetna sladila mogu rađati pretilu djecu Trudnoća

S čim su povezani zdravstveni problemi mlađih majki?

Profesor Sangshin Park, stručnjak za epidemiologiju na Sveučilištu u Seulu, rekao je da su zdravstveni problemi mlađih majki uglavnom povezani s lošijim socio-ekonomskim prilikama. "Općenito, mladi ljudi iz nepovoljnih sredina bili su pod većim rizikom da imaju djecu u tinejdžerskim godinama", rekao je. Dodao je da su prethodna istraživanja također povezivala mlađe majke s većom šansom za pretilost i depresiju.

Kako dolazi do povećanja zdravstvenih problema starijih majki?

Što se tiče utjecaja na zdravlje starijih majki, profesor Park je rekao da su druga istraživanja pokazala da starije žene imaju više problema s oporavkom od fizičkih posljedica trudnoće. "Starije majke teže se oporavljaju od trudnoće i porođaja nego mlađe majke, a njihovi mišići možda neće moći funkcionirati kao prije", rekao je. Dodao je i da starije majke mogu imati poteškoća s vježbanjem i održavanjem dobrog zdravlja dok pokušavaju uspostaviti ravnotežu između karijere i odgoja djece.

Autori su priznali da njihova studija ima nekoliko ograničenja, a jedno je da su ispitali samo podatke iz dvije regije Južne Koreje i da bi daljnja istraživanja trebala razmotriti šire populacije. Dodali su i da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila njihova nagađanja, ali da se ne smije zanemariti važnost ovih podataka, posebice zbog porasta trudnoća u kasnijoj životnoj dobi

Možda te zanima... Istraživanje: Bakterije u usnoj šupljini mogu uzrokovati prijevremeni porod? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.