Roditelji Tražimo Super Tatu! 08. ožujka 2022.

Istraživanje: Djeca koja se igraju sa svojim očevima pamte više i uče brže

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako su vam rekli da očevi nemaju važnu ulogu u prvim mjesecima djetetova života jer ''dijete tada samo spava i jede'', možete im slobodno reći da griješe. Studija koju su proveli britanski istraživači došla je nekoliko zanimljivih otkrića koji opovrgavaju ovu tezu.

Prvih nekoliko mjeseci djetetova života je vrlo važno, a angažiranost očeva u tom razdoblju itekako će utjecati na djetetov kasniji razvoj. To dokazuje i studija iz 2017. godine. Od prvih tjedana bebe počinju učiti kako razmišljati, zamišljati i učiti o stvarima oko sebe. Proces učenja naziva se kognitivni razvoj i događa se pred vašim očima. Otac uvelike doprinosi ovom procesu, a najbolji način pomoći je biti uključen od početka. 

Dokazano je da očevi u prva 4 mjeseca roditeljstva dožive rast dijelova mozga uključenih u roditeljsku motivaciju. Promjena se događa i za tate i za bebe, koje zahvaljujući očevoj prisutnosti i razigranosti uče upravljati svojim emocijama. I ne samo to, bebe, sugerira studija, uče određene vještine. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Studiju je proveo istraživački tim s Imperial Sveučilišta u Londonu, King’s Sveučilišta London i Oxforda. Istraživači su snimili očeve kako se igraju sa svojim tromjesečnim bebama tri minute na prostirci na podu, bez igračaka te su ih ponovno snimili tijekom sesije čitanja knjiga nakon što je dijete napunilo 2 godine. 

Njihova saznanja zaista su zanimljiva te su pokazatelj da je uloga oca u djetetovu odrastanju od krucijalne važnosti. Iako se smatra da su bebama do tri mjeseca najpotrebnije majke, uključenost oca u najranijem razdoblju djetetova života itekako može oblikovati dijete, potaknuti ili usporiti njegov napredak. 

Istraživači su otkrili da su bebe koje su se više igrale sa svojim očevima u dobi od 3 mjeseca mogle postići dobre rezultate na testovima do 2 godine, poput prepoznavanja oblika i boja, u usporedbi s bebama koje nisu imale veliku prisutnost oca. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No, ovo nije jedino zanimljivo otkriće. U studiji je također objavljeno da su čitalačke aktivnosti korisne za pažnju, rješavanje problema i jezik. Očevi koji su od malih nogu odvojili vrijeme da čitaju svojoj djeci, na miran i strpljiv način, pridonijeli su njihovom kognitivnom razvoju.

Ova studija otkrila je i da na društveno ponašanje djeteta utječe interakcija oca i djeteta. Budite prisutni u životu svog djeteta jer igra u dvorištu ili u zatvorenom može pomoći vašem djetetu u interakciji s vanjskim svijetom. Osim toga, vaše dijete može postati aktivnije.

Glasaj za Super Tatu!

S veseljem te pozivamo da nam se pridružiš na velikom finalu izbora Super Tate 2022. godine! Na završnom eventu koji će se ove godine održati u Z centru u Zagrebu, u subotu 19.03, od 9:30 h,  proglasit ćemo pobjednika i uručiti nagradu koju je osigurao Pepco.

Poopeys pelene novi su PEPCO hit proizvod, a pronaći ih možeš u tri veličine. Pelene uspješno odgovaraju na sve zahtjeve mama: omogućavaju mališanima maksimalnu slobodu pokreta uz najvišu razinu udobnosti i higijene. Tu je i posebna upijajuća jezgra koja omogućava automatsko upijanje vlage, a prozračni, mekani materijal osigurava prolaz zraka i omogućava koži da diše bez izazivanja iritacija. Sve to prati i zaigran dizajn te uobičajeno povoljna cijena! Saznaj više na www.pepco.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.