Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. rujna 2023.

Odrastanje sa psom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Djeca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih zaraznih simptoma i bolesti, posebno upale uha i piju manje antibiotika'

U svim fazama života vlasnika, kućni ljubimci mogu ispuniti vrlo različite uloge; dok bi zajedništvo mogla biti temeljna tema života s kućnim ljubimcima, dijeljenje života sa životinjom može imati veći, specifičniji utjecaj ovisno o tvojoj dobi i potrebama. 

Psi su vrlo simpatična bića - razvijaju duboku povezanost sa svojim vlasnicima, često nas uče druženju i ljubavi, više nego što smo ikad to očekivali.  Ali psi pokazuju i posebnu privrženost djeci, otići će i kilometrima dalje kako bi ih zaštitili pod svaku cijenu. I sada, istraživanje sugerira da odrastanje sa psom može imati opipljiv, pozitivan utjecaj na dječje zdravlje i sreću

Dijete i pas Možda te zanima... Što kad dijete želi kućnog ljubimca? Školarci

Prema studiji koju je provela Američka akademija za pedijatriju, djeca koja žive u kućama sa psima (i mačkama!) zdravija su na više načina: "Čini se da djeca koja ranije dođu u kontakt sa psima imaju manje respiratornih zaraznih simptoma i bolesti, posebno upale uha i manje antibiotika". Suživot sa psima jača otpornost na infekcije - a sličan rezultat je i kod kućnih mačaka. "Mačke su također pokazale zaštiti učinak na dojenčad, ali ne tako snažno kao psi". 

6 znakova da je tvoje dijete spremno za kućnog ljubimca

Slično tome, istraživanje Odjela za pedijatriju Sveučilišta Wisconsin utvrdilo je da "izloženost pasu u dojenačkoj dobi - posebno u vrijeme rođenja - može zapravo utjecati na dječji imunološki razvoj i umanjiti vjerojatnost određenih alergijskih bolesti“, poput ekcema i astme.

Pored dobrobiti za fizičko zdravlje, rana socijalizacija sa psima može pomoći djeci da nauče o njezi i samilosti te razvijaju empatiju i odgovornost te suosjećanje za živa bića. što se tiče sreće i mentalnog zdravlja, vjeruje se da životinje poboljšavaju emocionalno blagostanje vlasnika i smanjuju vjerojatnost stresa i tjeskobe - čak i kod djece. "Imati psa za kućnog ljubimca povezano je sa smanjenom vjerojatnošću tjeskobe u djetinjstvu", zaključuju u istraživačkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Možda te zanima... Kućni ljubimci pozitivno utječu već i na bebu u trbuhu, tvrdi istraživanje Trudnoća

Svi ovi nalazi opravdavaju daljnje istraživanje, ali stvaraju obećavajući slučaj za pozitivne učinke koje kućni ljubimac ima i na najmlađe vlasnike. Ako si odrasla s voljenim ljubimcem iz djetinjstva, velike su šanse da već znaš da je to istina. Možda je vrijeme to nastaviš i povedeš djecu na u sklonište ili azil za pse. 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.