Beba Dojenje 28. svibnja 2016.

7 prednosti dojenja koje možda niste znali

Dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenjem pružate svome djetetu najbolju moguću hranu u prvim mjesecima života, pozitivno utječete na svoje zdravlje i ne trošite nepotrebne količine novca na skupu dječju hranu koja se ne može mjeriti s majčinim mlijekom

1. Smanjenje rizika od raka dojke

Žene koje doje svoje dijete smanjuju rizik od pojave raka dojke za čak 25 posto. Uz to, što je duži period dojenja, to je manji rizik od pojave raka dojke.

Više poroda i duže dojenje smanjuju rizik od raka dojke

2. Smanjenje rizika od raka maternice i jajnika

Tijekom perioda laktacije razine estrogena su niže nego inače. Vjeruje se da smanjene količine estrogena utječu na sluznicu maternice, kao i na tkiva dojke, smanjujući rizik od pojave tumora u njima.

Majčino mlijeko poboljšava razvoj mozga djeteta

3. Osteoporoza

Žene koje su odlučile ne dojiti imaju četiri puta veći rizik od pojave osteoporoze u odnosu na žene koje doje. Uz to, dojilje imaju manji rizik od lomova kostiju kukova u menopauzi.

4. Vremenski razmak između trudnoća

Budući da dojenje odgađa ovulaciju, što je duži period dojenja djeteta, to je lakše osigurati željeni razmak između dvije trudnoće. Taj period tijekom dojenja u kojem majka ne može zatrudnjeti ovisi o obrascu dojenja djeteta.

Zabranjena hrana za dojilje

5. Emocionalno zdravlje

Dojenje nije dobro samo za fizičko zdravlje majke već i za mentalno. Istraživanja su dokazala da dojenje značajno smanjuje postporođajnu depresiju i anksioznost.

Nevjerojatne činjenice o dojenju

6. Gubitak viška kilograma

Prema brojnim istraživanjima žene koje su dojile nakon porođaja puno su brže izgubile višak kilograma i masnih naslaga te su lakše vratile liniju koju su imale prije trudnoće.

Kako se riješiti trbuha i kilograma nakupljenih u trudnoći?

7. Ušteda novca

Uz to što smanjuje troškove kupovine hrane, nijedna hrana koju kupite svom djetetu ne može se mjeriti s majčinim mlijekom.

Majčino mlijeko: najbolja hrana za vašu bebu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.