Beba Dojenje 07. travnja 2016.

3 pravila za odvikavanje od dojenja

mama beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako mislite da je došlo vrijeme da odviknete dijete od dojenja, predlažemo vam tri pravila koji se možete držati. Naglo odvikavanje nikad nije dobro i treba ga raditi postepeno

1. Ne namećite – predlažite!

Odbijanje treba raditi postepeno: predlagati, a ne nametati. Mnogo je važnije da dijete nauči jesti bez prisile i sa zadovoljstvom, nego da u točno određene sate guta količine hrane koje su mu silom nametnute. Nova hrana mora prijatelj djetetu, mada nitko ne može predvidjeti njegovu reakciju. Neka djeca bez problema prihvaćaju prvu bočicu, druga je odbijaju – u tom slučaju majka mora biti strpljiva i ponovno pokušati sljedeći dan.

2. Prilagodite dudu

Ukoliko dijete ni prilikom ponovljenog pokušaja neće prihvatiti bočicu, najvjerojatnije je problem u dudi. Promijenite je ili provjerite otvor rupice (može biti premali ili preveliki). Izvjesne teškoće u procesu odbijanja od dojenjasu u početku neizbježne, tako da svaka mama mora računati na određeni "otpor" djeteta.

3. Polako i postepeno!

Nije pametno pribjegavati naglom odbijanju od sisanja, jer to nosi opasnost od tzv."proljeva uslijed odbijanja'. Naglo odvikavanje dolazi u obzir samo u slučaju bolesti majke ili nekog drugog opravdanog razloga. Ako je dijete prije odbijanja već prihvatilo mješovitu prehranu na žličicu, opasnost od ove vrste proljeva je znatno manja. Ako bolest majke to dozvoljava, brzo odbijanje se može provesti ukidanjem jednog po jednog podoja svaka dva-tri dana. Naglo odvikavanje izaziva nabreklost dojki, pa morate paziti na pojavu mastitisa, odnosno upala mliječnih žlijezda, kao i mnogobrojnih komplikacija koje su povezane sa ovom pojavom.

5 savjeta za odvikavanje od dojenja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.