Beba Dojenje 05. listopada 2019.

13 fantastičnih učinaka majčinoga mlijeka

Foto: Guliver ; odustajanje od dojenja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nacionalni tjedan dojenja u Hrvatskoj se obilježava od 1. do 7. listopada, a cilj mu je promicanje dojenja.

Dojenje je neupitno najbolje što beba može dobiti u prvim danima života, a i kasnije. Najpraktičnije je, najzdravije, najjeftinije...

Prema podacima UNICEF-a iz 2018., čak 82,7% djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta je isključivo dojeno. Taj postotak kasnije značajno pada.

Nacionalni tjedan dojenja u Hrvatskoj se obilježava od 1. do 7. listopada, a cilj mu je promicanje dojenja. Brojne besplatne radionice i savjetovališta organizirani su tijekom ovoga tjedna kako bi pomogli majkama i educirali ih, a Zagrebačka županija priključila se gradnjom infrastrukture na javnim mjestima prilagođene potrebama dojilja. Time će nastaviti projekt postavljanja klupa za dojenje, a prva je u Hrvatsku stigla u Hum na Sutli još 2016. godine, prenosi 24 sata.

Možda te zanima... 5 razloga zašto sam zbog dojenja dobila super moći Beba

Majčino mlijeko ima brojne sposobnosti prilagođavanja potrebama djeteta - promijeni miris, okus i boju, utječe na raspoloženje te majku i dijete čuva od bolesti. Jedna od zabluda je da žene s malim grudima neće moći uspješno dojiti, no količina proizvedenog mlijeka nema veze s veličinom grudi. Stvar je ponude i potražnje - što više beba doji, više se mlijeka stvara.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Fantastični učinci dojenja:

  1. Štiti majku od bolesti - Majke koje doje imaju manji rizik od raka dojke, jajnika, srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i postporođajne depresije.
  2. I bebe su zdravije - Dojene bebe su zaštićenije od najčešćih dječjih bolesti, poput upala uha, infekcija dišnih puteva i crijevnih viroza.
  3. Velik dio žena, čak tri četvrtine, proizvodi više mlijeka u desnoj dojki, bez obzira na to jesu li dešnjakinje ili ljevakinje
  4. Mijenja se okus - Okus mlijeka mijenja se ovisno o tome što majka jede. Dijete će biti manje izbirljivo što se raznolikije majka hrani.
  5. Mijenja i boju - Mlijeko može promijeniti boju ovisno o tome što dojilja popije, tako da može biti i plavkasto, zeleno, žuto, ružičasto...
  6. Bebe okreću glavu prema mami kad su gladne jer mogu namirisati mlijeko.
  7. Drugačije je za dječake - Mlijeko za djevojčice razlikuje se od onoga za dječake. Ono za dječake ima više kortizola, hormona koji regulira metabolizam, a s Harvarda kažu da se razlikuje i u postotku masti, proteina...
  8. Ljekovito mlijeko - Nekoliko kapi majčina mlijeka izliječit će bebine zaštopane suzne kanale, probleme s kožom, ali i majčine ispucane bradavice.
  9. Hormoni u mlijeku - Majčino mlijeko ispušta hormone. Prolaktin i oksitocin pomažu joj da se poveže s bebom, a melatonin bebi da zaspi.
  10. Tekućina - Čak 87 posto mlijeka je voda pa dojena beba ne treba dodatnu tekućinu.
  11. Dojenjem se troši od 500 do 600 kalorija na dan pa mame mršave i da ništa drugo ne poduzmu.
  12. Svakome po potrebi - Mlijeko majki nedonoščadi bogatije je proteinima, masnoćama i mineralima ključnima za razvoj kostiju i mozga.
  13. Brža probava dojenih beba - Polovica majčina mlijeka prođe kroz želudac u 48 minuta, a formuli treba 78 minuta, što znači da dojene bebe imaju manje problema s probavom.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.