Beba 06. studenoga 2023.

AI chatbot koji pomaže novopečenim roditeljima? O, da, dobra ideja, ali i više od tog

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi dani, tjedni, mjeseci roditeljstva mogu biti prava agonija. Svaki dan donosi novi problem, novo pitanje ili čudan osip zbog kojeg zoveš pedijatra ili šalješ mail. A što kažeš na korisnu pomoć umjetne inteligencije?

Naši su roditelji imali knjige i desetljećima se oslanjali na njih što se tiče znanja o roditeljstvu. Zatim se u nekom trenutku pojavio Internet i postajao sve jači i jači na tom području. Dana mu nema premca, znamo to, ma koliko se nekad čak i borili protiv tog silnog znanja koje nije uvijek baš pouzdano. A onda je na scenu stupio AI, odnosno umjetna inteligencija i chatbotovi i bilo je pitanje vremena kad će i taj način postati najbolji prijatelj roditelja.

Možda te zanima... 13 najčešćih pitanja koja 'guglaju' novopečeni roditelji Roditelji

Naravno, najpouzdaniji su savjeti gotovo bez iznimke oni koji dolaze izravno od pedijatara. No, oni nam nisu baš u svakom trenutku pri ruci, pa čak ni pri uhu, a novim roditeljima tako često rješenje treba – sad. Knjige su već pomalo zastarjele, ma koliko ih mi voljeli, na internetu ima, hm, svega i u tom je bespuću tako lako naći pogrešnu informaciju.

I tu je na scenu stupila jedna mlada tvrtka, odnosno startup iz San Francisca, Oath Based. Oni su službeno pokrenuli svoj AI chatbot krajem prošlog mjeseca. Tvrtka je inovirala AI alate koji pomažu svakodnevnim korisnicima u pisanju tekstova, govora i stvaranju slika — a sada žele pomoći mamama i tatama.

Ovaj AI alat koji pokreće popularni ChatGPT, usmjeren je na pomoć roditeljima, novim i iskusnim, da se snađu u tom kaotičnom svijetu roditeljstva. Oath Care tvrdi da je prva i jedina platforma zajednice za roditelje koju su odobrili liječnici s ugrađenom generativnom AI komponentom. To znači da ako roditelji imaju pitanja o svojoj djeci ili se mama pita o vlastitom postporođajnom zdravlju, Oath Care može stvoriti odgovor temeljen na umjetnoj inteligenciji stvarnih liječnika i recenziranih studija.

Ovaj je chatbot programiran da izvlači jednostavne i lako razumljive odgovore iz tridesetak izvora koje Oath Care smatra vjerodostojnima, kao što su Američka akademija pedijatara, Nacionalni institut za zdravlje djece i ljudski razvoj (NICHD) u SAD-u, Nacionalna zdravstvena služba u Ujedinjenom Kraljevstvu i American College of Obstetricians and Gynecologists.

Suosnivačica Oath Carea, Michelle Stephens, koja je također pedijatrica, neprestano je svjedočila preporukama za njegu žena i djece u tim ranim fazama i smatrala da često nisu dovoljne, pa je željela nešto učiniti po tom pitanju.

Tako bi ova platforma mogla pomoći, na primjer, mami koja traži savjet o dojenju, tako da joj ponudi savjete savjetnica za dojenje, mamama nespavača mogli bi pomoći stručnjaci za spavanje i slično. Tako bi se stvorio sveobuhvatan sustav podrške, odnosno moglo bi, ponovno, cijelo selo odgajati dijete, ali na jedan sasvim novi način, u virtualnom selu.

Druga suosnivačica i izvršna direktorica Oath Carea, Camilla Hermann, rekla je za Mashable da želi učiniti više od pukog stavljanja stručnih informacija roditeljima na dohvat ruke. Ona kaže da je cilj aplikacije "smanjiti stres roditelja stvaranjem zajednice na koju se mogu osloniti za stručnost, podršku i dobiti sve na uvid."

Bilo bi tako dobro vidjeti to i kod nas, zar ne? 

Beba s laptopom Možda te zanima... Jesu li novopečeni roditelji najomraženija vrsta na Internetu? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.