04. srpnja 2014.

Zdrav boravak na suncu

dječak na plaži
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam savjete kako djecu zaštititi od ljetnih vrućina i sunca, a sve što je potrebno za zdrav boravak na suncu pronađite po najpovoljnijim cijenama na Popustolovcu

Posljednjih godina liječnici i dermatolozi upozoravaju na štetnost sunca što dovodi do toga da ljudi većinu dana ne izlaze iz domova, ako to ne moraju. Međutim, sunce igra važnu ulogu u čovjekovom životu, jer pomaže koži da upije vitamin D. Dakle, ograničen boravak na suncu može biti i dobar za čovjeka.

Tamnjenjem koža stvara prirodnu zaštitu od prodiranja ultraljubičastih zraka u dublje slojeve. Razlikujemo šest tipova kože prema odgovoru na izlaganje ljetnom suncu unutar 30 minuta. Tip I ima izrazito svijetlu put kojem sunce izaziva opasna oštećenja i opekline, a gotovo nikad pigmentaciju. Za razliku od njega, kod tipa II uz opekline često dolazi do pigmentacije. Ovi su tipovi izrazito osjetljivi na sunčeve zrake i svjetlost.

Tip III, IV i V manje su osjetljivi, a najzastupljeniji su u našoj populaciji. Takva koža lako tamni, a nije toliko osjetljiva da bi se kod nje javile opekline. Njihovo nastajanje gotovo je nemoguće unutar tridesetak minuta. Korištenje kreme sa zaštitnim faktorom ipak se preporuča. Zadnji tip, broj VI odnosi se na ljude crne rase. Oni su najotporniji što se tiče sunčeve svjetlosti i kod njih vrlo rijetko dolazi do melanoma.

U nastavku vam donosimo savjete za zdrav boravak na suncu:

  • izbjegavajte izlaganje suncu između 10 i 16 sati,
  • izlažite se postupno i ne predugo,
  • koristite samo sredstva za zaštitu od sunca prilagođena tipu kože i s odgovarajućim SPF faktorom,
  • ponavljajte nanošenje zaštitnog sredstva svakih dva sata i nakon svakog kupanja,
  • ne koristite sredstva za zaštitu od sunca kako bi produljili vrijeme izlaganja suncu,
  • ne zaboravite - opekline od sunca su opasne, posebno kod djece (česte opekline kroz godine se akumuliraju u tijelu i uzrokuju melanom),
  • nosite laganu i prozračnu odjeću od prirodnih materijala i ne zaboravite pokrivalo za glavu i sunčane naočale,
  • osobama s proširenim venama i kapilarama sunčanje se ne preporučuje,
  • ne koristite sredstva za izbjeljivanje postojećih pigmentacija, nego ona koja sprječavaju njihovu pojavu.

Sve potrebno za zdrav boravak na suncu pronađite po najpovoljnijim cijenama na Popustolovcu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.