Beba Zdravlje i njega bebe 25. lipnja 2013.

Video: Kako zaštititi dijete od sunca?

beba plaža sunce
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević za bebe do godine dana preporučuje kreme koje sadrže isključivo mineralnu zaštitu; one su guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite jer stvaraju barijeru pa UV zrake uopće ne dolaze do kože

 

Neovisno o tome o kojem je periodu godine riječ, vrlo je važno zaštiti dijete od sunca. Što je dijete mlađe, koža je osjetljivija i tanja, a negativni učinci djelovanja UV zraka su izraženiji.

"U prvih šest mjeseci se baš ne preporučuju neke zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se zaštitne kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu. Takve kreme stvaraju barijeru i sprječavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite", savjetuje pedijatar dr. Milivoj Jovančević

Napominje kako je kod odabira zaštitne kreme važno da krema nema konzervansa i parabena što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti škodljivo. Nakon prve godine djetetova života mogu se koristiti sredstva koja kombiniraju kemijska zaštitna sredstva i mineralnu zaštitu. Dr. Jovančević preporučuje i da se s djecom ne izlazi u vrijeme kada je sunce najjače, odnosno od 11 sati do 17 sati. 

"Treba biti oprezan ako je dijete na moru jer se od morske površine može dobiti dosta UV zraka, a osobito treba pripaziti ako djeca idu na plovila", upozorava pedijatar. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.