Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. rujna 2021.

Stomatologinja objašnjava zašto svojoj djeci nikada ne daje previše kruha, pržene krumpiriće i sokove

Foto: Guliver : Stomatologinja objašnjava koje su namirnice štetne za zdravlje zubi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stomatologinja objašnjava zašto svojoj djeci nikada ne daje čips ili kruh i zašto smatra da je to gotovo jednako loše kao i šećer

Naučiti mališane da redovito peru zube, ujutro i navečer, ponekad je zahtjevan i težak zadatak. No zabrana konzumiranja određene vrste hrane i pića još je teža. Međutim, stomatolozi napominju da postoje određene namirnice koje nikada ne bi trebali davati djeci.

TheSun je razgovarao s dr. Mahsom Shoaei (DDS) iz klinike Nejati koja je otkrila zašto određene namirnice nikada ne daje svojoj djeci. Neke od namirnica s popisa nisu štetne samo za zube, već i za cjelokupno zdravlje.

Liječnica Shoaei, koja se također može pohvaliti ogromnim brojem pratitelja na Instagramu, njih čak 585.000, rekla je: „Moj glavni fokus je prevencija i informiranje pacijenata o boljoj i učinkovitijoj oralnoj njezi, kako bi pacijenti mogli zadržati vlastite zube i u starijoj dobi. Šećer je, naravno, jedna od najgorih namirnica za dječje zube. Mikroorganizmi koji se prirodno nalaze u ustima pretvaraju šećere u kiselinu i to uzrokuje nastanak karijesa.”

Možda te zanima... Mali vodič: Što svaki roditelj treba znati o izbijanju zubića Beba

Shoaei je stomatolog više od 18 godina, a ovo je popis namirnica koje nikada ne bi dala svojoj djeci.

Voćni sokovi i sportski napitci 

Doktorica Shoaei rekla je da nikada ne bi davala djeci voćna ili sportska pića jer su ona istovremena vrlo kisela i slatka - što znači da mogu uzrokovati karijes. "Iako su sportska pića često oglašena kao napitci bez šećera, šećer se često zamjenjuje umjetnim šećerom koji je također kiseo te samim time štetan za zube."

Prženi krumpirići 

Stomatologinja je priznala kako je oduvijek izbjegavala djeci posluživati čips ili pržene krumpiriće, prvenstveno zato što nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. "Osim toga, škrob koji se nalazi u navedenim proizvodima zaista šteti zubima. U ustima se razlaže na jednostavne šećere. "Zaglavi" se između zuba i može uzrokovati karijes."

Sušeno voće 

De. Shoaei također ne bi davala djeci sušeno voće jer je suho voće jako poput ljepljivih, gumenih bombona. Grickalice s voćem i suho voće mogu se zalijepiti za caklinu zuba i postati "hranilište" za bakterije.

Citrusno voće

Koliko god je voće dobro za djecu, treba ga jesti u umjerenim količinama, poručuje  dr. Shoaei.  "Agrumi su vrlo kiseli i samim time mogu oštetiti zube, no ako isperite vodom i operete zube odmah nakon konzumiranja, možete smanjiti rizik od nastanka karijesa."

Previše kruha

Iako kruh konzumiramo gotovo svakodnevno, dr. Shoaei upozorava da i previše kruha može biti štetno.  „Kruh je također bogat škrobom i pretvara se u jednostavan šećer koji može uzrokovati karijes", kazala je te dodala "Ako dijete ima dobru oralnu higijenu, a vi mu pomažete u čišćenju zubi, kruh se može konzumirati u umjerenim količinama, bez izazivanja karijesa."

Možda te zanima... Video: Genijalan način kako djecu naučiti pravilnom pranju zubića Vrtić

Gumeni bomboni 

Znamo da djeca obožavaju gumene bombone, nalik želeu, no one su prepune šećera i sklone su lijepljenju za zube, osobito za kutnjake koje je teško očistiti. "Osim toga, gumeni bomboni su često i kiseli te su izuzetno nezdravi zbog kombinacije kiselosti, ljepljivosti i šećera!"

Gumeni multivitamini

Savjet stomatologinje mogao bi iznenaditi mnoge roditelje, budući da se radi o gumenim multivitaminima.  No, oni zaista mogu biti štetni. "Gumeni multivitamini obično se proizvode s glukoznim sirupom ili saharozom koji su u osnovi šećeri. Umjesto toga pokušajte potražiti verzije bez šećera", savjetuje stomatologinja. 

Slane grickalice

Dr. je rekla da nikad ne bi dala djeci slane perece ili štapiće. "Ovi slani zalogaji ostavljaju ljepljive ugljikohidrate na zubima koji se također lijepe za caklinu  i mogu uzrokovati karijes."

Što bi dijete trebalo jesti? 

Umjesto toga, dr. Shoaei dala je svoje savjete o tome što bi djeca trebala jesti te koje će namirnice pospješiti zdravlje zubiju. Međutim, naglasila je da nije važan samo odabir hrane.

"Osim što bi trebali jesti kvalitetnu hranu, djeca bi trebala vježbati pranje zubi dva puta dnevno po tri minute. Također uvodimo zubni konac kada svi odrasli zubi izbiju, obično oko 13. godine. Zubni konac pomaže održati zube čistima, posebno prostore između zuba u kojima često nastaju karijesi." Dr. Shoaei je također preporučila roditeljima, da djecu vode svakih šest mjeseci stomatologu. 

Kada je riječ o hrani, stomatologinja smatra da bi roditelji u jelovnik trebali uvrstiti hranu koju doprinosi zdravlju zubi, ali i cjelokupnog organizma. 

  • Dijete bi trebalo jesti više orašastih plodova, bogatih fosforom i kalcijem.
  • Jabuke su pune vlakana i izvrsno uklanjaju plak. 
  • Mrkva i celer su također odličan odabir, jer vlakna i voda koja se nalaze u ovom povrću pomažu uravnotežiti PH u usnoj šupljini. 
  • Zeleno lisnato povrće prepuno je folne kiseline i može poboljšati zdravlje zuba i desni
  • Jaja imaju puno proteina, kalcija i vitamina D. Ovi minerali neophodni su za oralno zdravlje.
Možda te zanima... Zašto trebaš čuvati mliječne zube svog djeteta? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.