Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 30. travnja 2013.

Problemi sa štitnjačom kod djece

dr. Miroslav Dumić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod stečene hipotireoze simptomi se razvijaju postupno, a na bolest ukazuju zaostatak u rastu, pospanost, debljanje, osjetljivost na hladnoću, bolovi u mišićima, usporene kretnje i reakcije

dr. Miroslav Dumić | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Biti velik kao tata jedna je od češćih dječjih želja, no u njezinu ostvarenju ne pomaže baš uvijek izreka "tada moraš puno jesti". Svoju ulogu u tome ima i štitna, tiroidna žlijezda. Sastavljena je od dva režnja, desni je obično nešto veći, a glavna joj je funkcija stvaranje tiroidnih hormona, trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) pod utjecajem hormona hipofize TSH. Hormoni štitnjače neophodni su za zbivanje niza procesa u organizmu, od metabolizma bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vitamina, stvaranja topline do poticanja rasta i razvoja te koštanog dozrijevanja. Nedovoljno stvaranje hormona štitnjače, hipotireoza, jedan je od najčešćih endokrinoloških poremećaja u dječjoj dobi, a kako će se manifestirati ovisi o tome kako je i kada nastala.

"Kod prirođene hipotireoze manjak hormona postoji već intrauterino i očituje se na rođenju, a kod stečene hipotireoze bolest se javlja u prethodno zdravog djeteta. U primarnoj hipotireozi poremećaj je u samoj štitnjači, a u sekundarnoj poremećaj je u hipofizi i nedostaje TSH. Klinički znaci i izgled djece s hipotireozom značajno se razlikuju i ovise o dobi u kojoj se bolest javila te o težini i trajanju bolesti prije uvođenja terapije. U slučaju prirođene hipotireoze u novorođenačkoj dobi mogu se uočiti simptomi kao što su: lijeno sisanje, pospanost, slaba spontana motorika, tvrda stolica, produljena novorođenačka žutica. Djeca s prirođenom hipotireozom imaju i grublje crte lica, velik jezik, širok korijen nosa, blijedu i suhu kožu, izbočen trbuh, pupčanu kilu, usporen rad srca i nisku tjelesnu temperaturu. Ako se dijagnoza ne postavi na vrijeme i ne započne s terapijom, koža postaje suha i hladna, javljaju se edemi, kosa postaje suha i gruba, a uočava se i zaostatak u rastu i psihičkom razvoju", objašnjava prof. dr. sc. Miroslav Dumić, spec. pedijatar, dijabetolog i endokrinolog.

Kasnije javljanje - blaži simptomi

Drukčija je slika u djece sa stečenom hipotireozom koja se počne očitovati u ranom djetinjstvu ili kasnije. "Simptomi su obično blaži i javljaju se postupno. Prije svega to je zaostatak u rastu, dozrijevanju kostiju, nicanju zubi i spolnom razvoju. Koža postaje suha i peruta se, djeca ne podnose hladnoću, pospana su, imaju tvrdu stolicu, debljaju se i žale na bolove u mišićima. Iako se postupno uočava sve očitija usporenost u kretnjama i reakcijama, ako se bolest javi nakon treće godine života, neće doći do mentalne retardacije djeteta", ističe prof. Dumić.

Objašnjavajući neke od razloga nastanka oboljenja, kaže kako su najčešći uzroci nastanka prirođene hipotireoze poremećaji u razvoju štitne žlijezde. Oko 10 do 15 posto bolesnika s prirođenom hipotireozom imaju neke nasljedne bolesti koje se manifestiraju poremećajima u stvaranju, lučenju i djelovanju hormona štitnjače.

Najčešća bolest štitnjače je hipotireoza vezana uz endemsku gušavost i od nje boluje više od 300 milijuna ljudi u svijetu, no javlja se samo u dijelovima svijeta gdje se ne provodi jodiranje soli. S obzirom na redovitu jodnu profilaksu koja se provodi od 1951. godine, kod nas više nema endemske gušavosti.

Što se tiče stečene hipotireoze, njezin najčešći uzrok, i u svijetu i kod nas, autoimuni je tireoiditis. Prema autoru koji ga je prvi opisao naziva se i Hashimotov tireoiditis. U svim slučajevima hipotireoze T3 i T4 su sniženi, dok je TSH u primarnoj hipotireozi povišen, a u sekundarnoj snižen. Autoimuni tireoiditis potvrđuje prisutnost tiroidnih protutijela u krvi i histološki nalaz limfocitne infiltracije štitnjače.

Terapija hipotireoza je jednostavna, jeftina i doživotna, a provodi se tabletama koje sadrže T4. U liječenju Hashimotova tireoiditisa mišljenja se razilaze. Tako neki liječe tek kad se pojave laboratorijski znaci supkliničke hipotireoze (normalne koncentracije T3 i T4 uz povišen TSH), dok drugi počinju terapiju s T4 čim se postavi dijagnoza, bez obzira na koncentracije hormona, kako bi se spriječilo dalje povećanje štitnjače i razvoj hipotireoze.

Program sistematskog traganja

"Uz dobro vođenu terapiju postiže se normalan rast i razvoj i gube se klinički znaci hipotireoze, no prognoza mentalnog razvoja nije uvijek povoljna i ovisi u prvom redu o vremenu kada je započeta terapija. Analize u nas i u svijetu pokazale su da se dijagnoza prirođene hipotireoze na osnovu kliničkih znakova bolesti postavlja prekasno, odnosno kod više od 70 posto bolesnika iza trećeg mjeseca života. A to je prekasno za postizanje optimalnog mentalnog razvoja. Veliki je broj zemalja stoga hipotireozu uveo u program sistematskog traganja za nasljednim i prirođenim bolestima. U nas se također provodi mjerenjem koncentracije TSH u suhoj kapi krvi na filtar-papiru. Učestalost prirođene hipotireoze kod nas je otprilike 1:4000 u novorođenčadi, što je u skladu s učestalošću u ostalim europskim zemljama", kaže prof. Dumić.

Živi se sasvim normalno

"Liječenje hipotireoze supstitucijska je terapija, provodi se tabletama koje sadrže T4 i kad jednom započne, traje cijeli život. Kad se pronađe odgovarajuća doza, odnosno postigne normalna koncentracija hormona štitnjače, ne postoje nikakva ograničenja u načinu života. Odnosi se to, kako na dječju dob, tako i na osobe s hipotireozom kad već odrastu. To konkretno znači da ne postoji potreba za bilo kakvom prilagođenom prehranom pa tako djeca smiju i mogu jesti sve što žele", kaže prof. dr. Miroslav Dumić, pedijatar endokrinolog i dodaje:

"Jednako tako, nema nikakvih ograničenja ni u fizičkoj aktivnosti. Ovo potvrđuju i neki od profesionalnih sportaša koji uz redovitu terapiju i dalje postižu vrhunske sportske rezultate. Djevojčice postižu normalnu spolnu zrelost, imaju normalnu trudnoću tijekom koje nema nikakvog straha za potomstvo".

U rodilištima se provodi sistematsko traganje za hipotireozom

Ako se dijagnoza hipotireoze postavi na vrijeme i uvede odgovarajuća terapija tabletama, prognoza bolesti je odlična

Autoimuna oboljenja češća su u srodnika. Članovi uže obitelji oboljelog od autoimunog tireoiditisa trebaju i sami provjeriti TSH, T4, T3 i tiroidna protutijela

Provjerite je li u rodilištu u sklopu sistematskog traganja za hipotireozom određena koncentracija TSH na filtar-papiru

Uzroci stečene hipotireoze: operativno odstranjena štitnjača, terapija s 131J, hipotireoza inducirana strumogenima, limfocitni tireoiditis

Uzroci prirođene hipotireoze: nedostatak joda ili TSH, manjak štitnjače, enzimski defekt u sintezi hormona, transplacentarni prijelaz joda ili tireostatika

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.