07. svibnja 2013.

Morska bolest (bolest putovanja)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Putovanja brodom, zrakoplovom ili automobilom mogu u neke djece izazvati stalne mučnine.

Kretanje vozila uzrokuje pretjeranu nadraženost našega osjetila za ravnotežu, unutarnjeg uha, koje nam omogućuje da znamo naš položaj u prostoru čak i kada nema vizualnih podražaja. Pretjerani podražaji izazivaju zijevanje, pospanost, mučnine, bljedilo, i najčešće, povraćanje.

Sam strah od putovanja može u djeteta izazvati navedene tegobe. Valja ga umiriti prije puta i nastojati da putovanje prođe u vedrom, a ne tjeskobnom ozračju. Srećom, ove poteškoće su sve blaže kako dijete raste.

Automobil, brod

Prije polaska bolje je pojesti lagan obrok, jer će obilan obrok samo pojačati mučnine. Osim toga, i samo ako mu liječnik propiše, dijete može uzeti lijek protiv povraćanja ili kakvo blago sredstvo za umirenje pola sata do sat prije puta.

U zrakoplovu

 Dojenčad može putovati zrakoplovom već nakon nekoliko tjedana. Prilikom polijetanja i slijetanja dajte vašem dojenčetu da pije. Tekućina će izazvati gutanje koje će omogućiti ravnotežu tlakova u nosnicama, unutarnjem uhu i sinusima lica. Zbog toga neće osjetiti promjene tlaka koji "začepljuje uši".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.