Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. lipnja 2016.

Jednostavan pregled vida u djetinjstvu sprečava probleme u odrasloj dobi

djeca naočale
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživački tim je kroz skrining vida, otkrivanje i liječenje ambliopije dao veliki doprinos u stvaranju zdravijeg pojedinca, a time i društva napretka, s identitetom prepoznatim u svijetu po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece

Istraživački tim Klinike, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, te uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kroz tri je godine, od rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba proveo najveći svjetski projekt iz dječje oftalmologije, “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, pod ravnanjem glavnog istraživača prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med. i izvršne voditeljice doc.dr.sc.Mirjane Bjeloš, dr.med.

Pročitajte što su smetnje vida (ambliopija)

Obuhvaćeno je 16.000 četverogodišnjaka!

Projekt je obuhvatio oko 16.000 četverogodišnjaka, u svih 60 vrtića u vlasništvu Grada Zagreba i 11 privatnih vrtića, na preko 200 lokacija. Projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba” ima jedinstveni protokol na svjetskom nivou, registriran u najvećoj svjetskoj bazi kliničkih istraživanja, National Institute of Health, ClinicalTrials.gov Identifier NCT01430247.

Važnost skrininga u djetinjstvu

Cilj Projekta bio je na znanstveno utemeljenim rezultatima ukazati na značajnost problema i uspješno rješavanje ambliopije u Gradu Zagrebu te predložiti univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga. Temeljem rezultata Projekta

pregled vida vid djevojčica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

prevalencija ambliopije u Gradu Zagrebu je tako čak 8%, odnosno, prevedeno na cjelokupnu populaciju Republike Hrvatske, tada u njoj danas živi više od 300.000 slabovidnih osoba, koje to nisu trebale biti da su imale jednostavan skrining vidne oštrine u svome ranom djetinjstvu.

Ideja stvaranja zdravog društva

Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Istraživački tim Klinike predložio je Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga. Temeljem navedenoga, Odlukom ministra zdravlja Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost postao je obvezatan i dostupan svoj djeci Republike Hrvatske. Time je Projekt svojim rezultatima praktično svrstao Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Većinu poremećaja vida teško je prepoznati bez pregleda

Ubrzo nakon prvih rezultata Projekta, rodila se ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju 12. rujna kao Nacionalnog dana ambliopije (NaDA), potekla od idejnog začetnika, tvorca i glavnog istraživača Projekta, a ujedno i ravnatelja Kliničke bolnice "Sveti Duh“ u Zagrebu i predstojnika Klinike za očne bolesti, prof.dr.sc. Mladena Bušića.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.