Školarci Zdravlje osnovnoškolca 24. studenoga 2014.

Ispadanje mliječnih i rast trajnih zubi

dječak bez zuba zubi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije nego što oko šeste godine počnu ispadati mliječni zubi, u čeljusti se prvo pojavljuje jedan trajni zub – donji kutnjak. Kada on počne rasti, ispadaju mliječne jedinice, a zatim ih redom slijede ostali dvojke, trojke, četvorke i petice

Prije nego što, oko šeste godine počinju ispadati mliječni zubi, u čeljusti se prvo pojavljuje jedan trajni zub i to donji kutnjak, odnosno šestica. U tom trenutku se u dječjoj čeljusti istovremeno nalaze i trajni i mliječni zubi i tada govorimo o mješovitoj denticiji.

Vrlo brzo nakon rasta kutnjaka počinju ispadati mliječni zubi, a prve ispadaju jedinice te ih zamjenjuju trajne jedinice. Prvo se zamjenjuju donji prednji zubi, a zatim gornji prednji. Između sedme i osme godine narastu dvojke, između devete i 11 trojke, mliječne četvorke ustupaju mjesto trajnima između 10 i 12, a trajne petice između desete i 13. godine. Kada narastu svi zubi, što se događa oko 12. godine života, ima ih ukupno 32 i to osam sjekutića, četiri očnjaka, osam pretkutnjaka i 12 kutnjaka.

U najvećem broju slučajeva mliječni zubi sami ispadnu, a do toga dolazi jer trajni zubi resorbiraju korijene mliječnih pa se oni prvo rasklimaju i ispadnu. U slučaju da zub ne ispadne sam, tada je potrebno vađenje zuba kod stomatologa. Budući da su korijeni mliječnih zubi samo malim dijelom u zubnom mesu, vađenje je uz anesteziju prolazi poprilično bezbolno.

Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnima

Prije nego što počnu nicati trajni zubi, vrlo je važno da im mliječni zubi čuvaju mjesto. Naime, u slučaju da se prije vremena izvadi mliječni zub, trajni zub gubi svoje mjesto, odnosno više nema dovoljno prostora kao što bi ga imao da je na tom mjestu postao mliječni. Tada može doći do nepravilnog razmještanja zubi, odnosno ortodontskih anomalija i u tom slučaju potrebno je posjetiti ortodonta.

oral b četkice | Author: Promo Foto: Promo

Oralna higijena vrlo je važna u razdoblju kada narastu trajni zubi zbog mogućeg kvarenja, a osobito je važno pravilno čistiti kutnjake. Naime, to su zubi koji se najčešće kvare zbog svog položaja pa im je otežano čišćenje. Osim toga, ploha kutnjaka nije ravna, oni su puni brazdi u kojima ostaje hrana pa je rizik od pojave karijesa velik. Neki stručnjaci zato preporučuju pečaćenje šestica kako bi se spriječila pojava karijesa.

Za svakodnevnu njegu nježnih dječjih zubića stručnjaci preporučuju Oral B baterijske četkice za zube. Prikladne su za djecu stariju od tri godine, a mekana vlaka podsjećaju teksturom na obične zubne četkice. Disneyevi likovi potiču djecu na četkanje, a ove četkice dolaze s dvije vrste ilustracija - za dječake i djevojčice. Zamjenjiva glava četkice posebno je oblikovana za djecu - dolazi u manjoj veličini, s rascijepljenim vrhovima vlakana, a 9 600 oscilirajućih pokreta u minuti omogućuje potpunu čistoću usne šupljine. Kupnjom Oral B baterijske četkice možete sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti novi iPhone6!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.