09. lipnja 2013.

Strabizam

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete koje ima strabizam je razroko. Strabizam označava neparalelnost optičkih osi očiju što uzrokuje poremećaje binokularnoga vida.

Do 6 mjeseci uvježbavanje vida novorođenčeta prolazi kroz razdoblje strabizma nazvano "akomodacija". Strabizam u akomodaciji je povremen. Za razliku od toga, svaki trajni strabizam nije normalan.

U starijega djeteta strabizam, nastao zbog devijacije optičkih osi i poremećaj binokularne vidne funkcije zahtijeva očno liječenje. Liječnik ponajprije ispituje radi li se o ambliopiji, to jest znatnom smanjenju oštrine vida jednoga, a katkada i oba oka. Ako se rano otkrije, prije druge godine, može se očekivati oporavak u velikom broju slučajeva, dok se gotovo nikakav uspjeh ne postiže nakon šeste godine.

Do druge godine života teže je postaviti preciznu dijagnozu o težini ambliopije jer se u toj dobi ne može ostvariti odgovarajuća suradnja s djetetom. Nakon 2. godine testovima se može postaviti puno preciznija dijagnoza.

Liječenje se odvija u dvije faze: optička korekcija već od 6. mjeseca ako je potrebno, lijepljenjem flastera na naočale kako bi dijete bilo prisiljeno služiti se slabijim okom; između 2. i 6. godine vježbe očiju (ortoptičke vježbe) prisiljavaju dijete, ako je vježbanje popraćeno nošenjem naočala s flasterom, da upotrebljava oba oka. Kirurško liječenje je danas sve rjeđe.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.