Vrtić 03. ožujka 2023.

Zašto djeca pipkaju svoje intimno područje i kako reagirati kad primijetiš

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok su još jako mali, sasvim je normalno da dodiruju razne dijelove svog tijela. Dok su golišavi, nema za njih nikakve razlike između uha, noge i – onog što se nalazi između nogu.

Iako to nekima može biti nelagodno, drugima smiješno i simpatično, trećima možda čak i iznenađujuće, sasvim je normalno da bebe oba spola dodiruju svoje genitalije dok su još potpuno male. To se može početi događati već u dobi od četiri mjeseca, čim bebe steknu kontrolu nad svojim nogama i, važnije, rukama, pa počnu istraživati ​​najprije svoje tijelo. Zgrabit će sve što mogu dohvatiti, pa iako će najviše stradati uši, nos, obrazi, dohvatit će često i intimne dijelove tijela.

Beba može istraživati na ovaj način tek povremeno i slučajno ili se to može događati češće, pa možda čak s vremenom i namjerno. Posebno ako vide da vas to zabavlja ili ljuti. Obje su opcije sasvim normalne.

Sve do dobi od 5, 6 godina, i dječaci i djevojčice mogu dodirivati ​​svoje genitalije bilo kada, bilo gdje – najprije je to tijekom mijenjanja pelena, može biti u vrijeme pripreme za spavanje, pa čak i u javnosti. Dijete ovaj način dodirivanja može smatrati ugodnim i utješnim. Djevojčice bi mogle trljati vulvu, dok bi dječaci penis mogli smatrati zanimljivim i lako dostupnim dijelom tijela koji je baš zgodno povlačiti.

Kako reagirati na to?

Ako u nekom trenutku shvatiš da se nalaziš u položaju svjedoka nečeg što bi mogao biti prvi pokušaj masturbacije tvog djeteta, kako se zapravo nositi s tim? Mirno – čak i ako ti je na neki čudan način neugodno. Pokušaj smijuljiti se, ne stidjeti se ili govoriti djetetu da je dodirivanje genitalija loše ili pogrešno. To može stvoriti osjećaj krivnje koji se može protegnuti u odraslu dob, a može i baciti nepotreban veo tajnovitosti oko seksualnosti.

Možda te zanima... Zajedničko kupanje braće i sestara je fora, ali kad je vrijeme da se razdvoje? Vrtić

Umjesto toga, pusti bebu da istražuje bez ikakvih komentara. Možeš čak iskoristiti ovu zanimljivost kao priliku za podučavanje, odnosno da djetetu pomogneš da se upozna sa svojim tijelom. Tijekom kupanja izgovori djetetu anatomski ispravna imena za sve dijelove tijela, uključujući penis i testise ili vulvu i vaginu.

Ako djetetu moraš promijeniti pelene pred drugim ljudima, a znaš što te čeka i nije ti baš najzgodnija situacija za to, za vrijeme mijenjanja pelena ili presvlačenja daj mu igračku s kojom će se igrati. To će obično njihovu pozornost usmjeriti u drugom smjeru.

Kad je dijete u dobi od 2 godine možete mu reći da je dodirivanje i istraživanje genitalija u redu, ali da je to nešto što može raditi kad je kod kuće, odnosno kad oko njega nema drugih ljudi osim obitelji, a najbolje u svojoj sobi. Osim toga, ovo je idealna prilika – i ne, nikad nije prerano – da djetetu počneš objašnjavati da nije u redu da bilo koja druga osoba gleda ili dodiruje njegove genitalije. Starijoj djeci reci da mogu reći "Ne" i da ti mora to reći čim prije, ako slučajno dođe do ovakvog "lošeg" dodirivanja.

Kada dijete dovoljno odraste da može slijediti upute, a vidiš da dodiruje genitalije u javnosti, možeš ga zamoliti da pričeka dok ne bude kod kuće. Ako ipak ustraje na tom, zamoli dijete da ode u kupaonicu ili sobu. Ne brini ako dijete treba podsjetiti na ovo, to je sve unutar granica normale.

Većina djece odustane od istraživanja u javnosti oko školske dobi. Tada shvate da ne vide drugu djecu koja rade nešto slično. No, ako je dijete izrazito usredotočeno na promatranje i pipkanje intimnih dijelova, možeš razgovarati s pedijatrom, posebno ako shvatiš da to ometa normalne aktivnosti i obveze djeteta.

Kada je to, ipak, problem

Vjerojatnost da beba trlja ili vuče svoje genitalije samo zbog nekog problema koji zahtijeva liječničku pomoć, je vrlo mala. Povremeno, naime, djevojčice mogu dobiti vulvovaginitis - crvenilo, oteklinu i bol oko vagine i/ili vulve - od omekšivača, tijesne odjeće ili mokrih pelena. Dječaci mogu dobiti balanitis, odnosno crvenilo i oteklinu na glaviću penisa ili prepuciju uzrokovanu infekcijom. Ova stanja mogu dovesti do toga da bebe trljaju svoje genitalije.

Iako je obično lako reći istražuje li vaše dijete na ugodan način ili reagira na svrbež ili nelagodu, provjerite ima li na bebinom genitalnom području kožnih lezija, crvenila, oteklina, iscjetka ili znakova iritacije. Razgovarajte s djetetovim liječnikom ako vam se čini da nešto nije u redu.

Za malu, kao i za stariju djecu, pretjerano dodirivanje genitalija rijetko može signalizirati problem ili biti znak fizičkog ili seksualnog zlostavljanja. Razgovarajte s djetetovim liječnikom ako ponašanje djeteta uključuje sljedeće:

  • Često dodirivanje genitalija koje ne možeš preusmjeriti.
  • Nastavlja se događati u javnosti čak i nakon razgovora s djetetom.
  • Uzrokuje si ozljedu ili fizičku bol.
  • Javlja se uz druge bihevioralne ili emocionalne probleme, kao što su ljutnja, tuga, agresija ili mokrenje u krevet.
  • Oponaša seksualne odnose odraslih.
Možda te zanima... Nasmijat će te do suza: Urnebesne dječje izjave o spolnim organima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.