Vrtić 03. studenoga 2023.

Tajna leži u tom da prvo dijete odgajaš kao treće. Ova je mama pojasnila kako

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije isto biti mama prvom i trećem djetetu. Znamo da je prvi put uvijek puno teže, uvijek puno napornije jer ne znamo zapravo što radimo, jer to nismo radili prije. No, postoje trikovi koje je ova mama otkrila koji mogu pomoći u novom pogledu…

Znaš kako to već ide – za prvim trčiš, strepiš, paziš na svaku sitnicu, brineš oko svakog pokreta i poteza. S drugim već piješ kavu daleko mirnije i opuštenije. A treće ne mora niti brinuti gledaš li ga i može li pojesti nešto s poda… Otprilike tako. I tu vrijedi ona izreka koju možemo parafrazirati ovako otprilike „eh, da mi je ova pamet s prvim djetetom“.

Možda te zanima... Iz prve ruke: Razlika između prve, druge i treće bebe Roditelji

E, pa jedna je mama, Caroline Chambers, podijelila za portal Today.com svoje iskustvo i savjete uz koje bi, barem misli, mogla sad svoje prvo dijete odgajati kao svoje treće. Evo njenih savjeta.

Ostavi bebu

Napuštanje kuće bez bebe u ruci važan je dio mamina mentalnog zdravlja, pa mama Caroline poziva roditelje da "ostave tu bebu, plate dadilju, rade što god trebaju, ali izađu van". To je nešto što stvarno s prvom bebom tako rijetko radimo, a trebali bismo.

Tvoj partner nije neprijatelj. Beba je neprijatelj.

"Prve godine nakon što dobijete prvo dijete, bit će trenutaka u kojima ćete pogledati svog muža i reći: 'Kako možeš biti takav idiot? Kako ne znaš točno što to dijete treba?", kaže Caroline. To je sasvim prirodno zbog ogromne promjene koja se upravo dogodila u tvom životu. Dakle, ako trebaš podsjetnik da ste u istom timu, to je to. Važno je komunicirati, i zapamtiti, kaže ona, da je beba ta koja te drži budnom cijelu noć i čini te nervoznom. To nije tvoj muž.

I ovo će proći

Caroline smatra da je ova fraza "najvažnija stvar u cijelom roditeljstvu". Djeca se neprestano razvijaju i onog trenutka kad pomisliš da nešto znaš, ona se promijene. "Prije dva tjedna Cash je bio najlakša stvar. Mogla sam obaviti svoj posao dok je on bio budan... jedva da mi je trebala dadilja. A onda se promijene i on odjednom želi puno pažnje i želi da se igra s njim i želi da ga držim za ruke kako bi mogao hodati po kući," kaže Caroline.

Dakle, bez obzira na to budi li se beba 10 puta noću, ima li probleme krah u školi ili je savršeni anđeo, sve je faza.

Ne čuvaj poslove za vrijeme spavanja

Mnogi roditelji koriste vrijeme spavanca ili spavanja kako bi se pobrinuli za stvari poput pranja rublja. Iako bi moglo biti primamljivo rješavati zadatke bez prekidanja, to znači da nećeš imati vremena za pravi odmor.

Uključi djecu koja mogu pomoći u kućanske poslove i na taj način skrati svoje obveze. Uključivanje djece u kućne poslove skraćuje vrijeme provedeno ispred ekrana i uči ih da postoje određeni poslovi koje je potrebno obaviti kako bi u kućanstvu sve funkcioniralo.

Nije važno uvijek obaviti SVE pred spavanje

Kupanje, knjiga, pranje zuba, uspavljivanje… Definitivno treba imati više djece da shvatiš kako se baš ništa neće dogoditi ako se jednu večer preskoči nešto od tog. S troje djece, kaže Caroline, "shvatiš da sve što trebaš učiniti je pobrinuti se da budu donekle čisti, pobrinuti se da budu nahranjeni i to je doslovno jedina stvar koja je važna."

Nasmij se

Kad se dogodi nešto neplanirano, kad se dijete usred noći popiški u krevet, kad ne riješiš pelenu s kakicom baš kako si planirala, kad… puno je takvih situacija kad jednostavno izgubimo živce. No, Caroline mudro kaže: "Da, iscrpljen si. Dva su sata ujutro. Ali, kao, to je smiješno. Objektivno je smiješno da nas je oboje popiškio naš trogodišnji klinac. Dakle, odvojite trenutak da shvatite koliko je sve to smiješno i zabavno i kako ništa od toga ne mora biti tako koliko god da smo ozbiljni, važni su."

Možda te zanima... Mama je šaljivom snimkom pokazala kako izgleda fotografiranje prve, a kako treće bebe Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.