Jesenske večeri zovu na nešto toplo, fino i brzo gotovo. Donosimo ti tri recepta iz nove kuharice Emine Grčić, jednostavne ideje za večere koje će obožavati i klinci i roditelji
Nakon velikog uspjeha svoje prve kuharice posvećene dohrani, autorica i mama Emina Grčić predstavlja novu knjigu koja će razveseliti sve one koji se svakodnevno pitaju: “Što danas skuhati?”.
„Mamina mala kuharica“ dolazi kao prirodan nastavak priče koju su mnogi roditelji već započeli uz „Maminu malu BLW kuharicu“. Jer, iako dijete više nije u fazi kašica, potreba za zdravim, brzim i ukusnim obrocima nikad ne nestaje, samo mijenja oblik.
“Povjerenje više od 1900 mama pretvorilo je moju prvu kuharicu u hrvatski bestseler jer je donijela mir, jasnoću i stvarne recepte za prve zalogaje. Na to sam neizmjerno ponosna i zahvalna,” kaže Emina.
Kuharica koja spašava dan
Nova kuharica osmišljena je kao saveznik u stvarnim, svakodnevnim situacijama. U njoj ćeš pronaći pedeset provjerenih recepata koji su osmišljeni za djecu nakon faze dohrane, ali itekako će ih voljeti i odrasli. Recepti pokrivaju sve obroke u danu - od doručka do večere uz jasne upute i jednostavne sastojke koji se lako mogu nabaviti. Kuharica nudi sezonsku inspiraciju prilagođenu ritmu obiteljskog života, a tu su i korisne napomene o namirnicama s kojima treba biti oprezan, poput meda, soli ili kakaa. I ono možda najvažnije, kuharica je pisana toplim, realnim tonom jedne mame koja jako dobro zna kako izgleda stvaran roditeljski dan.
Kad stiže i gdje ju nabaviti?
Prvi val kuharica već je krenuo prema roditeljima koji su je prednaručili, a od listopada 2025. moći će se kupiti i u knjižarama diljem Hrvatske, uključujući Hoću knjigu, po cijeni od 38 eura. Kuharicu možeš naručiti i pute službene web stranice: www.blwmamalab.com
Ako ti je prva kuharica bila vodič kroz prve zalogaje i dohranu, ova će ti pomoći da i sljedeće faze prehrane prođu bez nervoze – i s puno više uživanja za cijelu obitelj.
Tri recepta iz kuharice
MINI PIZZA OD BATATA
Sastojci:
- 2 batata*
- umak od rajčice
- origano
- 1/2 tikvice, naribane
- slanina, narezana na kockice
- mozzarella, narezana na kockice
- kukuruz šećerac
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Batat nareži na kolutove, pokapaj maslinovim uljem i peci 15 minuta na 180 °C.
2. U posebnoj posudici izmiješaj umak od rajčice, origano i sol po želji.
3. Tikvicu naribaj. Slaninu i mozzarellu nareži na kockice.
4. Batat izvadi iz pećnice i premaži umakom od rajčice.
5. Na svaki kolutić batata stavi naribanu tikvicu, nasjeckanu slaninu, kukuruz i mozzarellu.
6. Vrati u pećnicu i peci 10 – 15 minuta. Ostavi da se malo ohladi pa posluži!
*Dva batata narezana na kolutove dovoljna su za cijeli pleh. Količinu ostalih sastojaka treba prilagoditi toj količini.
PALAČINKE OD BATATA
Sastojci:
- 250 g batata, kuhanog
- 2 jaja
- 1 žličica arome vanilije
- 140 g pirova integralnog brašna
- 400 ml grčkog jogurta
- 1 žličica cimeta
Priprema:
1. Skuhaj batat, ocijedi i zgnječi vilicom.
2. U posebnoj posudi izmiješaj sve ostale sastojke, dodaj pire od batata te dobro promiješaj.
3. Peci u tavi na malo maslinova ili kokosova ulja na srednje jakoj temperaturi.
4. Po želji prelij jogurtom, kefirom ili premaži namazom od orašida.
JUHA OD TIKVE
Sastojci:
- 1 muškatna ili hokaido tikva
- 1 luk 1 žličica bosiljka
- 1 žličica kurkume
- sol bučino ulje (po želji)
- sjemenke (po želji)
- maslinovo ulje
- mlijeko ili biljni napitak po izboru
Priprema:
1. Pećnicu uključi na 200 °C.
2. Tikvu i luk nareži na veće komade. Začini začinima po želji.
3. Dodaj maslinovo ulje, dobro promiješaj i stavi u pleh za pečenje.
4. Peci dok povrće ne omekša.
5. Izvadi iz pećnice, stavi u blender i dodaj malo mlijeka ili biljnog napitka (količinu mlijeka odredi prema tome želiš li rjeđu ili gušću juhu).
6. Na kraju, za poseban okus dodaj žlicu bučina ulja i tostirane sjemenke (bučine, lanene, sezamove...)
Dobar tek!
Eminine recepte možeš pratiti i na Instagram profilu @blw.mama.lab koji je pravo vrelo inspiracije, na kojem ona nesebično dijeli ideje i recepte za obroke djece i beba.