Vrtić 12. siječnja 2023.

Smiju li djeca jesti sushi i kad je pravo vrijeme da im ponudiš?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sushi je jedno od najpopularnijih orijentalnih jela na svijetu, ali ne vole ga svi. Djeci je sushi nerijetko prilično primamljiv, možda zbog svog oblika i boja. No, smiju li ga jesti?

Sushi je stvarno vizualno zanimljivo jelo. Mali zalogajčići, riža, boje, posloženo na malim pladnjevima… Kad ga vidite na slici, jasno vam je zašto bi djeci mogao biti posebno primamljiv. Neki ga obožavaju, drugi ne žele ni okusiti. Logično, budući da se radi o vrlo specifičnom jelu. Ako si i ti među ljubiteljima sushija, pa ga znaš povremeno napraviti ili pojesti u nekom od restorana, sigurno je dijete iskazalo interes za kojim komadićem. Znaš da se u trudnoći ne smije jesti i sigurno se tad pitaš – smiju li djeca jesti sushi.

Kad djeca smiju jesti sushi?

Budući da sushi sadrži sirovu ribu, koja bi mogla sadržavati mikroorganizme koji, pak, mogu biti opasni u nekim slučajevima (kao što je trudnoća, na primjer), djetetu ne bi bilo dobro ponuditi sushi sve dok mu se imunitet u potpunosti ne razvije. U protivnom bi mikroorganizmi mogli uzrokovati infekciju u djetetovom organizmu, a to ne želiš. Budući da se pretpostavlja da je djetetov imunosni sustav u potpunosti razvijen u dobi od pet godina, to bi bilo ujedno vrijeme u kojem možeš ponuditi djetetu sushi.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Ipak, ako je dijete uporno i želja velika, možeš sushi ponuditi i ranije – ali ne smije sadržavati sirovu ribu. I takav bi sushi bio jednako zanimljiv mališanu, posebno zbog različitih boja, samo je možda bolje niti ne spominjati povrće u njemu… Šalimo se, naravno, ali možda je baš to način da djetetu „podvališ“ svježe povrće koje ne želi jesti inače.

Ako radiš sushi kod kuće, to može biti odlično rješenje, jer možeš kontrolirati sve što stavljaš unutra. No, ako jedete u restoranu, moraš imati na umu da je i umak, wasabi, koji se poslužuje uz sushi poprilično pikantan – čak i ako tebi nije, djetetu će sigurno biti.

Prednosti sushija

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Iako je sa stajališta higijene ovo uvijek škakljivo jelo za naručiti, sushi ima određene prednosti kad govorimo o uravnoteženoj prehrani. Evo koje su to prednosti:

Dobro utječe na kardiovaskularno zdravlje

Sushi se obično priprema s masnom ribom, na primjer lososom, a takva riba sadrži visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina. Omega-3 dokazano pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje jer ima protuupalno djelovanje.

Sprječava bolesti štitnjače

Željezo i jod moraju biti na određenim razinama u organizmu kako bi štitnjača funkcionirala. A dobit ćete ih dosta iz sushija.

Sushi pruža kvalitetnu energiju

Osim ribe, glavni sastojak sushija je riža, koja je izvor visokokvalitetnih ugljikohidrata niskog glikemijskog indeksa. Stoga je sjajan način za održavanje visoke razine energije, što je za djecu koja su neprestano aktivna sjajan izbor.  Osim tog, tu je i povrće, tu su grahorice, a oboje je sjajan izvor dobrih ugljikohidrata. Sve u svemu, sushi je bolji izbor od tjestenine.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.