Školarci Prehrana školarca 16. siječnja 2023.

Treba li zabraniti grickalice ako dijete ne želi jesti?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Isprobaj ove savjete i trikove koji će ti pomoći da tvoje dijete jede zdravije i uravnoteženo, ali i da obiteljski obroci postanu zabavno i kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme, a ne izvor frustracija i svađa s malim izbirljivcem.

Dječja prehrana jedan je od većih izazova za roditelje, još od uvođenja dohrane pa do malih izbirljivaca koji negoduju na svakom obiteljskom obroku. Gotovo svaki roditelj naiđe na situaciju da dijete ne želi jesti određene namirnice, i to je sasvim normalno, ali ako je svaki obrok bojno polje i dijete ne želi jesti povrće, voće i zdrave namirnice, vjerojatno si zabrinuta da mu prehrana nije dobro uravnotežena.

Isprobaj ove savjete i trikove koji će ti pomoći da tvoje dijete jede zdravije i uravnoteženo, ali i da obiteljski obroci postanu zabavno i kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme, a ne izvor frustracija i svađa s malim izbirljivcem.

1. Ponudi izbor

Nitko ne voli da ga se tjera da nešto pojede, pogotovo ako se naglašava da je samo to zdravo i jedina je opcija na tanjuru tog dana. Maloj djeci važno je da pokažu da su samostalni, a u tome im može pomoći pružanje nekoliko izbora. Naravno, ne trebaš kuhati više jela svaki dan, ali djetetu možeš ponuditi da odabere između kriške jabuke i banane s maslacem od kikirikija ili između štapića mrkve i celera. Tako će dobiti šansu da samo odabere što želi i bit će uzbuđeno jer isprobava novu hranu, a roditelj i dalje ima kontrolu nad njegovom prehranom. 

2. Dopusti djetetu da samo kreira svoj tanjur

Obroci bi trebali uključivati proteine, složene ugljikohidrate, povrće, voće i mliječne proizvode ili drugu hranu bogatu kalcijem. Ponudi djetetu takvu hranu i dopusti da sudjeluje u osmišljavanju svog tanjura. Tako će moći pokazati svoju neovisnost i htjet će isprobavati novu hranu.

Također, vrijeme obroka trebalo bi biti više igralište nego bojno polje. Možeš s mališanima osmišljati zabavne nazive za hranu i jela, voće i povrće može imati simpatične nadimke, možeš slagati namirnice kao zanimljive likove u obliku lica životinja, rezati zanimljivim kalupima, naslagati štapiće ili kriške kao vojnike ili mrave... Mališani će zdravije jesti, ali i pamtiti zabavne zajedničke trenutke za stolom s obitelji.

 | Author: Lidl je u suradnji s Tvornicom snova predstavio personaliziranu pričo-kuharicu 'Skuhaj priče svoje'

3. Povedi dijete u trgovinu

Djeca su prirodno znatiželjna pa ako idu s roditeljima u trgovinu i na tržnicu, vidjet će velik izbor raznolikih namirnica što će im pobuditi interes za hranu poput povrća, voća, žitarica i mliječnih proizvoda. U trgovini im dopusti da istražuju i pronađu različite oblike i boje povrća i voća i odaberu ono što im najprivlačnije izgleda. Vjerojatnije je da će djeca htjeti probati zdravu hranu ako su već zainteresirana i ako su joj izložena, ali i ako znaju odakle dolazi i sama su je odabrala.

4. Uključi dijete u pripremu hrane kod kuće

Vjerojatnije je da će djeca isprobati novu hranu ako su sudjelovala u pripremi. Osnovni zadaci kao što su mjerenje i miješanje sastojaka dobar su početak. Također, djeca mogu mijesiti tijesto, gnječiti krumpir, starija djeca mogu rezati i koristiti neke kućanske aparate... Dok obavljaju ove jednostavne zadatke, vidjet će cijeli postupak pripreme jela, a tako će razviti interes i želju za kuhanjem u budućnosti jer će stvoriti navike pripreme obroka kod kuće.

5. Kombiniraj novu hranu sa zdravim namirnicama koje dijete voli

Djeca su prirodno sumnjičava prema novim stvarima, a to se odnosi na mnoge zdrave namirnice. Dobra ideja je kombinirati novu hranu sa zdravim opcijama koje dijete već voli. Dok uče što vole i formiraju svoj ukus i prehrambene navike, roditelj ih može upoznavati s raznolikom hranom koja uključuje svježe povrće i voće, cjelovite žitarice... Ako tvoj mališan ne voli isprobavati novu hranu ili mu se na početku ne sviđa okus, pokušaj je kombinirati s namirnicama koje obožava. Primjerice, ako ne voli štapiće od mrkve ili celera, ponudi ih s njegovim omiljenim umakom. Preljevi, začini i umaci odličan su način za uvođenje novih okusa jer novoj hrani daju poznati okus i olakšava njezino prihvaćanje.

 | Author: Skupljaj bonove u Lidlu i osvoji besplatnu personaliziranu dječju pričo-kuharicu.

6. Grickaj pametnije, ali nemoj zabraniti sve nezdrave grickalice

Grickalice vole svi, i djeca i odrasli, tako da ne možemo očekivati od djece da ih nikad neće poželjeti. Osim toga, zabrana određene hrane samo je čini privlačnijom. Ponudi djetetu zdrave alternative grickalicama, ali ne trebaš sasvim zabraniti one manje zdrave, pogotovo ako imaju neku nutritivnu vrijednost. Međutim, porcije grickalica za djecu trebale bi biti male. Međuobroci bi trebali biti bogati proteinima i vlaknima jer će tako dijete dulje držati sitim i kad dijete ima izbor zdravih međuobroka, vrijeme užine će mu biti zanimljivo, a istovremeno će ga upoznati s novom hranom koju možeš uvesti u ručak i večeru.

Ponudi mu grickalice kao što su krekeri od cjelovitog zrna, kriške jabuke ili banane s maslacem od kikirikija, svježe voće i orasi, štapići mrkve ili celera s humusom, tvrdo kuhana jaja te lagano slane ili neslane kokice. Za desert je svježe voće uvijek dobar izbor, ali i zdrav kolač od jabuke, puding od riže, domaći keksi od zobenih pahuljica ili kruh od banane su dobre zdrave opcije.

7. Ne forsiraj i ne brini oko toga koliko je dijete pojelo

Kad dijete ima veći izbor namirnica, veća je šansa da će se zdravije hraniti, ali malo je vjerojatno da će voljeti baš svu hranu. Ne treba ništa forsirati, ali hranu treba nuditi u različitim oblicima i pripremljenu na različite načine. Izbirljivce ne treba siliti da jedu ono što ne žele, ali je važno ohrabriti ih da probaju i nešto novo i drugo od uobičajenog. Nemoj se opterećivati zbog nekoliko neuravnoteženih obroka ili više dana kada dijete ne jede baš onako kako smatraš da bi trebalo. Mnogi roditelji pokušavaju kontrolirati koliko njihova djeca jedu, ali to samo dovodi do borbe i frustracije. Roditelj može odlučiti što će se jesti, ali važno je dopustiti djeci da sami nauče kad su siti. Ako je dijete zdravo, ima energije i odgovarajuće je tjelesne težine, ne moraš brinuti oko toga koliko točno pojede tijekom svakog obroka. 

 | Author: Skupljaj bodove u Lidlu i osvoji besplatnu personaliziranu dječju pričo-kuharicu.

8. Budi dobar primjer

Djeca su pod velikim utjecajem svoje okoline, što se odnosi na kulturu u kojoj odrastaju, medije i obitelj, a posebno je važan utjecaj roditelja. Stavovi i navike roditelja u vezi hrane mogu dovesti do zdrave i uravnotežene ili pak poremećene prehrane. Zato je važno izložiti dijete raznovrsnoj, zdravoj i novoj hrani, pobrinuti se da cijela obitelj jede zdravo i kvalitetno kako bi bila uzor te pohvaliti ga kada se odluči za zdravu hranu.

Djeca će jesti zdravu hranu ako im je nastavimo nuditi, a i naučit će jesti pod vlastitim uvjetima, što je dugoročno ključ zdrave prehrane.

Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je suradnju s Tvornicom snova na projektu Skuhaj priče svoje - pričo-kuharica. Riječ je o jedinstvenoj personaliziranoj knjizi za djecu koju će Lidlovi kupci moći preuzeti besplatno uz sakupljanje bodova uz kupnju. Princip skupljanja bodova je jako jednostavan - svi oni koji u razdoblju od 24.10. do 31.12. u Lidlovim trgovinama potroše 150 kuna dobit će 1 bod, a sa sakupljenih 6 bodova dobit će bon za besplatnu personaliziranu pričo-kuharicu.

 | Author: Lidl & Tvornica snova Foto: Lidl & Tvornica snova

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.