Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. kolovoza 2016.

Znate li koje su najčešće zamke u odgoju?

mama djeca beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na dijete možete utjecati putem podrške, povjerenja, komunikacije, dosljednosti i topline, te tako graditi i njegovati odnos s djetetom od njegove najranije dobi

Mnogi roditelji pogrešno smatraju da ne mogu biti bliski sa svojim djetetom i istodobno postaviti granice. To nije točno, štoviše, jasne granice i otvorena komunikacija održavaju odnos iskrenim i bliskim.

Kako djetetu reći Ne (i ostati pri tome)

Pri stalnom pokušavanju da djecu zaštitimo od nevolja, sputavamo njihovu priliku da se pripreme za svijet odraslih. Vrlo je važno da svom djetetu dozvolite samostalno odlučivanje o stvarima koje su primjerene njegovoj dobi. Nemojte odmah trčati u školu na razgovor s učiteljem ako se stvori neki problem ili intervenirati ako se dijete nađe u nekom sukobu s prijateljem. Vi ste im potpora i netko tko „uskače“ kada ne mogu sami, ali je vrlo važno pustiti ih da se barem pokušaju sami izboriti za sebe i pronaći izlaz iz takvih situacija.

6 stvari koje dijete treba od roditelja

Roditelji će pak najčešće potražiti stručnu pomoć kada se djetetovi problemi počnu iskazivati na razini ponašanja (primjerice, popuštanje u školi, neposluh, agresivno ponašanje, plačljivost, povlačenje od vršnjaka). To je znak da socioemocionalne potrebe djeteta nisu na vrijeme uočene i da im se nije pristupilo na odgovarajući način.

Zato je jako važno da su roditelji prisutni, da osluškuju dječje potrebe i pravovremeno reagiraju. Često je dovoljan samo jedan stručni razgovor kako bi se otklonile nesigurnosti i nedoumice.

Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.