Roditelji Sretna mama 05. studenoga 2013.

Vodič kroz dječja prava za poslodavce

Đurđica Ivković i Ivica Mudrinić
Foto: Igor Nobilo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prilikom predstavljanja međunarodne inicijative za društveno odgovorno poslovanje usmjereno dobrobiti i poštivanju prava djece "Djeca su naš najvažniji posao" i istoimenog vodiča za tvrtke, Hrvatska udruga poslodavaca i UNICEF potpisali su Sporazum o suradnji koji regulira područja zajedničkog djelovanja za dobrobit djece u poslovnom sektoru

Ovog tjedna predstavljena je inicijativa za društveno odgovorno poslovanje usmjereno dobrobiti i poštivanju prava djece "Djeca su naš najvažniji posao". Inicijativa je nastala nakon brojnih konzultacija s tvrtkama širom svijeta, a cilj joj je podržati poduzeća svih veličina u integraciji dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje. 

Istoimeni Vodič za tvrtke donosi različite kontekste i načine na koje tvrtke mogu integrirati prava djece u svoje poslovanje. U Hrvatskoj su nositelji inicijative Hrvatska udruga poslodavaca, Global Compact Hrvatska i UNICEF. Priručnik po prvi puta u Hrvatskoj donosi korisne savjete i primjere praksi o društveno odgovornom poslovanju u odnosu na djecu.

Tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji između HUP-a i UNICEF-a koji regulira područja zajedničkog djelovanja za dobrobit djece u poslovnom sektoru.

Na predstavljanju inicijative govorili su predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković.

Đurđica Ivković je ovim putem pozvala sve tvrtke, ali i poslovne lidere da slijedeći nalaze ekonomskih istraživanja o isplativosti i konkurentnosti ulažu u rani razvoj najranjivijih skupina djece. Podsjetila je kako je poštivanje dječjih prava ključno u izgradnji inkluzivnog društva zdravih i dobro obrazovanih građana što je pretpostavka stabilnog i prosperitetnog poslovnog okruženja.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić naglasio je da "zajedno s Vladom i nevladinim sektorom trebamo raditi na tome da djeci osiguramo sigurno i što je moguće sretnije djetinjstvo. Naša je uloga velika, a dužnost iznimno važna da tim 'malim ljudima', na kojima svijet ostaje, on bude poticajno is sigurno mjesto gdje će rasti i stvarati, graditi, otkrivati i nastaviti tamo gdje smo mi stali."

Načela o dječjim pravima i poslovanju, kao i vodiči za njihovo provođenje predstavljeni su u više od 25 zemalja u svijetu

Nakon predstavljanja priručnika, predstavnici poslovnog sektora sudjelovali su u radionici kojoj je cilj prikupljanjem domaćih iskustava, ali i potreba u dijelu vođenja društveno odgovornog poslovanja usmjerenog djeci i njihovim pravima. 

Preuzmite publikaciju "Djeca su nas najvazniji posao"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.