18. studenoga 2015.

Izbjeglički kamp očima djeteta

izbjeglice unicef
Foto: Gordan Dimić/UNICEF
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Do nedjelje 22. studenog u Arena centru možete pogledati trodimenzionalni film "Oblaci iznad Sidre", koji prikazuje život u izbjegličkom kampu kako ga vidi sirijska djevojčica Sidra. UNICEF također poziva građane i tvrtke da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj

Kako bi novinarima i široj javnosti omogućio doživljaj jednog dana života u izbjeglištvu kroz oči djeteta, UNICEF je 17. studenog u Arena centru predstavio prvi film snimljen tehnologijom "virtualne stvarnosti" za UN - "Oblaci iznad Sidre". Trominutno virtualno iskustvo gledatelja uvodi u život sirijske djevojčice Sidre u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu, u kojem živi 80 tisuća ljudi, a više od polovine njih su djeca. Tehnologiju za prikazivanje VR filma osigurao je Samsung.

izbjeglice unicef | Author: Gordan Dimić/UNICEF Foto: Gordan Dimić/UNICEF

Dva mjeseca od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj UNICEF je objavio i rezultate dosadašnjih aktivnosti za pomoć izbjegloj djeci i njihovim obiteljima koje provodi s partnerima u prihvatnim centrima. 

Briga za trudnice, majke i djecu

Od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, UNICEF je u "mjestima za djecu", s partnerima iz Društva Naša djeca Vinkovci i Društvom za psihološku pomoć, pružio psihosocijalnu podršku 10 000 djece kroz igru i rekreativne aktivnosti u mobilnim igraonicama i šatorima opremljenima didaktičkim igračkama, namještajem i dekama.

izbjeglice unicef | Author: Gordan Dimić/UNICEF Foto: Gordan Dimić/UNICEF

U centru za mame i bebe u Opatovcu, a odnedavno u Slavonskom Brodu, UNICEF-ov tim u kojem djeluju suradnici iz Društva Naša djeca Vinkovci i Udruge Roda dnevno skrbi o gotovo 150 najmlađe djece i njihovim majkama. Promjena pelena, odjeće, tretiranje pelenskog osipa ili dijareje, upućivanje liječniku, podrška trudnicama i dojiljama te osiguravanje predaha u grijanim kontejnerima tek je dio pomoći koju djeci i majkama UNICEF-ov tim pruža 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. 

izbjeglice unicef | Author: Gordan Dimić/UNICEF Foto: Gordan Dimić/UNICEF

Kako bi prepoznali i adekvatno zbrinuli djecu bez pratnje, UNICEF je s Ministarstvom socijalne politike i mladih educirao 20 stručnjaka iz socijalne skrbi te pomogao u ponovnom ujedinjenju razdvojene djece s njihovim obiteljima. 

Građani i tvrtke pomažu

Od početka krize na teren je dostavljeno i više od 12 000 folija za utopljavanje, 10 000 obroka dječje hrane i 10 000 dječjih pelena. Svu tu materijalnu pomoć, kao i stručnu podršku koju svakoga dana neprestano pruža tim od 25 do 30 ljudi, omogućili su građani i tvrtke koji su do sada donirali 1,3 milijuna kuna za pomoć izbjegloj djeci

"Hvala svim građanima i tvrtkama koji su u ovoj teškoj humanitarnoj krizi, koja najteže pogađa djecu, podržali da u tranzitu kroz Hrvatsku djeca dobiju podršku i skrb koja im je potrebna. Vjerujem da će i svatko tko ovih dana u Arena centru zakorači u virtualni svijet izbjegličkog kampa i gleda ga očima Sidre, jedne od čak 5,5 milijuna sirijske djece čiji je život ugrožen ratom, uvidjeti važnost sveobuhvatne podrške izbjegloj djeci. Ona, kao i sva ostala djeca, imaju pravo na zaštitu i sigurnost, a naša je odgovornost da im to osiguramo", istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

izbjeglice | Author: UNICEF Foto: UNICEF

"U vrijeme migrantske i izbjegličke krize koja je pogodila živote desetina tisuća obitelji, više je nego ikad potrebno probuditi suosjećanje svih nas prema žrtvama, osobama čija je svakodnevica zauvijek promijenjena i koje odlaze iz razornog okruženja u potrazi za dostojanstvenim i mirnim životom. U tom mi je smislu zadovoljstvo i čast što Samsung Electronics može podržati ovaj vrijedan projekt tehnologijom koja će u svima nama probuditi ljudskost i empatiju, dočarati teškoće života u izbjeglištvu i, nadamo se, pomoći u dodatnom prikupljanju sredstava i pomoći onima kojima je to najpotrebnije", poručio je Saša Oravec, voditelj odjela telekomunikacija u regionalnom predstavništvu Samsung Electronics.

Pogledajte film u Arena centru

Film "Oblaci iznad Sidre" već je prikazan u Velikoj Britaniji, Meksiku, Luksemburgu, Koreji, Novom Zelandu i Maleziji. Trodimenzionalni doživljaj života djeteta u izbjegličkom kampu mnoge je građane u tim zemljama naveo da i sami počnu pomagati djeci iz Sirije u kojoj već petu godinu bijesni rat. Film je dobio nagradu na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest. Posjetitelji Arena centra film će moći pogledati svakoga dana do nedjelje 22. studenog.

izbjeglice unicef | Author: Gordan Dimić/UNICEF Foto: Gordan Dimić/UNICEF

UNICEF poziva građane i tvrtke da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj donacijom na račun:
HR9223600001501092532, poziv na broj: 15699-01 ili kroz internetske stranice www.unicef.hr/donirajte

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.