Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. listopada 2022.

Znanost je otkrila važnu prednost djece koje su odrastala blizu mora

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja provode puno vremena na moru ili u blizini rijeka ili jezera u odrasloj dobi imaju bolje mentalno zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.

Mnoga istraživanja pokazala su da boravak u prirodi, u i oko zelenih površina kao što su parkovi i šume u odrasloj dobi ima brojne pozitivne učinke na fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje.  Međutim, daleko manje znamo o prednostima plavih prostora (mora, rijeka i jezera), posebno o prednostima odrastanja u blizini takvih prostora.

No, jedno je recentno istraživanje istražilo potencijalne prednosti odrastanja u blizini tzv. plavih površina. Drugim riječima, znanstvenici su odlučili istražili kako na ljude utječe odrastanje u blizini mora, jezera i rijeka, a rezultati istraživanja su posve očekivani: odrastanje uz more ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje i našu dobrobit! Uz to, razne aktivnosti na moru poput ronjenja i plivanja, ako se prakticiraju od malih nogu mogu dugoročno poboljšati zdravlje djece.

Istraživanje koje je koordinirao Europski centar za okoliš i ljudsko zdravlje Sveučilišta u Exeteru provedeno je u 18 zemalja diljem svijeta, a otkrilo je da provođenje vremena blizu mora ili slatkovodnih voda može poboljšati mentalno zdravlje, prenosi Science daily.

U istraživanju je sudjelovalo više od 15.000 ljudi iz 14 zemalja europskih zemalja te Honga Konga, Kanade, Australije i Novog Zelanda o njihovom djetinjstvu. Sudionici su zamoljeni da se prisjete svojih iskustava boravka u "plavim zonama" do 16. godine, uključujući koliko su ih često posjećivali, koliko su im bili blizu i koliko su im roditelji dopuštali da se igraju na tim prostorima. Također su upitani o posljednjem kontaktu s plavim i zelenim površinama i njihovom mentalnom zdravlju.

Studija je objavljena u Journal of Environmental Psychology, a otkrila je da su oni koji su u djetinjstvu imali više kontakta i iskustava s plavim zonama pridavali veću vrijednost prirodnim okruženjima te su imali povećanu vjerojatnost da će ih posjećivati u odrasloj dobi. Kao rezultat toga, provođenje vremena na tim mjestima povezano je s boljim mentalnim stanjem.

Možda te zanima... Postoji jedna važna stvar koja pridonosi sigurnom i sretnom odrastanju Roditelji

Valeria Vitale, glavna autorica istraživanja, rekla je: "U kontekstu sve veće industrijalizacije svijeta, važno je razumjeti kako su iskustva boravka u prirodi povezana s blagostanjem kasnije u životu. Naša otkrića sugeriraju da boravak u plavim prostorima tijekom djetinjstva ima korisne posljedice za mentalno zdravlje u odrasloj dobi". 

Što nas to u vodi privlači na način koji bi mogao poboljšati naše mentalno zdravlje, a u konačnici čak i naše fizičko stanje? Postoje razne vrste intrigantnih mogućnosti. Jedna od njih i nama najizglednija je da smo se razvili u prisnom kontaktu s prirodom, a tijekom posljednjih 200 godina sve više odlazimo u urbane sredine okružene betonom i metalom. Očito je u našem tijelu potrebno i normalno da čim više boravimo u prirodnom, izvornom okruženju. 

Dr. Leanne Martin, koautorica i  znanstvena suradnica u Europskom centru za okoliš i ljudsko zdravlje Sveučilišta u Exeteru, rekla je: "Voda može biti opasna za djecu i roditelji su s pravom oprezni. No, ovo istraživanje ipak sugerira da djecu treba poticati da se osjećaju ugodno u takvim okruženjima i razvijaju vještine kao što su plivanje ili ronjenje jer to može dugoročno poboljšati zdravlje djece."

Drugim riječima, boravak u prirodi, u blizini mora, šuma, jezera, važno je i prijeko potrebno za zdrav psihički i fizički razvoj naše djece, a ako vaša djeca odrastaju u blizini mora, rijeka ili jezera, onda su zaista pravi sretnici!

Možda te zanima... Kako odgojiti sretno dijete? Istraživanja kažu da je ovo najvažnija stvar koju trebamo pružiti djeci Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.