Roditelji 27. prosinca 2021.

Postoji jedna važna stvar koja pridonosi sigurnom i sretnom odrastanju

Foto: Guliver ;Djeca trebaju sigurnost i rutinu za lakše odrastanje

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve obitelji trebaju neku vrstu rutine za uspostavljanje stabilnosti, rutina donosi sigurnost i dosljednost i povezuje cijelu obitelj

Djeca se često boje nepoznatog, ponekad je to neka nova namirnica na tanjuru, a ponekad velika životna promjena poput preseljenja u novu kuću ili dolazak novog brata ili sestre. Iako je promjena prilika za učenje, ona također može biti jako stresna za djecu.

Roditelji su često umorni, zauzeti poslom ili smatraju da su njihova djeca tvrdoglava pa odluče ne postavljati granice i pravila nego dopuštati djetetu da radi što želi. Međutim, što duže odgađaš postavljanje granica, to ćeš ih teže moći postaviti kasnije, a možda ćeš doći do točke gdje je to nemoguće. Zbog toga je važno uspostaviti rutinu koja donosi sigurnost i dosljednost u djetetov život.

Američko udruženje pedijatara (AAP) razvilo je program nazvan Rani mozak i dječji razvoj (EBCD), usmjeren na optimizaciju razvoja mozga u prvih tisuću dana života. EBCD je usmjeren na pet točaka za promicanje dječjeg razvoja, a one su: čitaj s djetetom svaki dan, igraj se i druži s djetetom svaki dan, stvaraj rutinu vezanu za jelo, spavanje i obiteljsku zabavu, pohvali dijete zbog uspjeha, razvijaj jaku vezu i njeguj odnos s djetetom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dnevne rutine mogu uključivati: vrijeme buđenja i pripreme za novi dan, vrijeme kupanja, prematanja pelena, obroka, uspavljivanja i spavanja, raspored kućanskih poslova, kuhanja i čišćenja, vrijeme za igru, vrijeme za obitelj i igru na otvorenom. Dok dnevne rutine izgledaju drugačije u obiteljima diljem svijeta, najvažnije je stvaranje rutine koja odgovara tvojoj obitelji. Donosimo nekoliko razloga kako rutina pomaže djetetu u lakšem odrastanju.

Pomaže djetetu prepoznati i držati se rasporeda

Roditelji misle da su djeca sretna ako mogu raditi što žele i kad god žele, ali istina je suprotna. Djeca trebaju razumne granice kako bi se osjećala sigurno, a rutina je dio postavljanja granica. Dosljedna rutina pomoći će djetetu da brže zaspi i ima bolji san, nakon svakodnevnih rituala poput kupanja i prematanja pelena prije odlaska na spavanje, pa čitanja priča i sličnih zajedničkih trenutaka.

Jača neovisnost i samopouzdanje kod djeteta

Djeca se bolje ponašaju kad znaju što mogu očekivati, ali i što se očekuje od njih. Kako dijete raste, morat će raditi puno toga samostalno, kao što je pospremanje igračaka ili pripremanje užine, a struktura potiče neovisnost. Uz rutinu, dijete će s vremenom naučiti kada je vrijeme za pranje zubi ili oblačenje pidžame. Ponosit će se time što zna što treba učiniti - i to samo, a na taj način će mu rasti i samopouzdanje jer mu se neće morati govoriti što i kako nešto mora napraviti. Kada se djeca osjećaju osnaženo i neovisno, manja je vjerojatnost da će se buniti i imati ispade bijesa.

Uspostavlja zdrave i konstruktivne navike

Od redovitog pranja zubi do pisanja domaće zadaće ili učenja svakog poslijepodneva, rutine pomažu u uspostavljanju konstruktivnih navika. Djeca koja vježbaju ove vještine znat će bolje upravljati svojim vremenom. Kako odrastaju, imat će više samodiscipline u smislu higijenskih i prehrambenih navika, uz učenje i čišćenje sobe.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Povezuje obitelj

Rutina povezuje i cijelu obitelj jer obitelj ima više zajedničkih i redovitih aktivnosti i stabilnije kućanstvo pa i u stresnim situacijama ili tijekom velikih životnih promjena. I roditeljima pomaže pamtiti važne stvari. Učvršćuje očekivanja i nudi djetetu šansu da se veseli onome što slijedi, primjerice dnevnim ritualima kao što su druženje s mamom i tatom kroz čitanje ili društvene igre, zajednički doručak ili večera, spremanje na počinak ili zajedničko buđenje.

Kako odrediti rutinu prema dobi djeteta?

S djecom jasličke i vrtićke dobi izradi ili kupi tablu i nacrtaj aktivnosti i napravi veseli raspored u slikama. Postavi slike tamo gdje ih djeca mogu vidjeti svaki dan i tako će znati što je sljedeće što moraju raditi ili gdje idu. 

Školska djeca mogu imati veću slobodu pri odlučivanju o vlastitoj rutini. S tinejdžerom možete dogovoriti o prihvatljivom vremenu spavanja i aktivnosti.

I iako je dobro da se rutina provodi dosljedno, treba ostaviti mjesta za fleksibilnost, posebno tijekom školskih praznika i posebnih događaja, kao što su putovanja u drugi grad, odlaska na obiteljske svečanosti i slično. No i tijekom praznika dobro je da djeca idu na spavanje u isto vrijeme, ne treba je potpuno zamijeniti novim, posebno ne popustljivijim pravilima.

Kao društveno odgovorna tvrtka, PEPCO Hrvatska redovito sudjeluje u projektima i akcijama pomoći djeci i kroz donatorske aktivnosti redovito podržava rad dječjih udruga i domova za djecu. Osim toga, PEPCO vodi računa da u ponudi proizvoda uvijek ima širok raspon proizvoda za djecu svih uzrasta koji su zbog svoje pristupačne cijene dostupni svim roditeljima. Poopeys pelene odlikuje kvaliteta izrade i povoljna cijena. Dostupne su u svim PEPCO trgovinama diljem Hrvatske. Kupnjom Poopeys pelena u razdoblju od prosinca 2021. do svibnja 2022. pomoći ćete obnovu sisačke bolnice stradale u potresu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.