Roditelji 19. srpnja 2022.

Kako odgojiti sretno dijete? Istraživanja kažu da je ovo najvažnija stvar koju trebamo pružiti djeci

Foto: Thinkstock ;Kako odgojiti sretno dijete? Istraživanja kažu da je ovo najvažnija stvar koju trebamo pružiti djeci
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U današnjoj užurbanoj i stresnoj svakodnevici, kao roditelji imamo beskrajne brige, no jedna od najvažnijih stvari koju trebamo učiniti jest zaustaviti se - barem ponekad i pružiti djeci veliku ljubav, pažnju i naklonost. Istraživanja provedena tijekom proteklog desetljeća ističu vezu između roditeljske naklonosti i ljubavi u djetinjstvu i zdravlja i sreće u budućnosti.

Znanost podupire ideju da toplina i naklonost koju roditelji iskazuju prema svojoj djeci rezultiraju cjeloživotnim pozitivnim ishodima za tu djecu, prema Child Trendsu, vodećoj neprofitnoj istraživačkoj organizaciji u Sjedinjenim Državama usmjerenoj na poboljšanje života i izgleda djece, mladih i njihovih obitelji. Veće samopoštovanje, poboljšani akademski uspjeh, bolja komunikacija roditelja i djeteta i manje psiholoških problema i problema u ponašanju povezani su s ovom vrstom naklonosti i ljubavi tijekom odrastanja.

S druge strane, djeca čiji roditelji nisu bili naklonjeni te nisu iskazivali ljubav, imaju tendenciju nižeg samopoštovanja i osjećaju se otuđenije, neprijateljski su nastrojena, agresivnija i asocijalnija. Niz nedavnih studija naglašava važnost roditeljske naklonosti za dječju sreću i uspjeh. 2010. istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke otkrili su da bebe s vrlo nježnim i pažljivim majkama odrastaju u sretnije, otpornije i manje anksiozne odrasle osobe. U istraživanju je sudjelovalo približno 500 ljudi koji su praćeni od dojenčadi do tridesetih godina.

Kad su bebe imale osam mjeseci, psiholozi su promatrali interakciju njihovih majki s njima dok su provodili nekoliko razvojnih testova. Psiholozi su majčinu naklonost i razinu pažnje procijenili na skali od pet stupnjeva. Gotovo 10% majki pokazalo je nisku razinu naklonosti, 85 posto pokazalo je normalnu količinu naklonosti, a oko šest posto pokazalo je visoku razinu naklonosti.

Zatim su 30 godina kasnije te iste osobe intervjuirane o njihovom emocionalnom zdravlju. Odrasle osobe čije su majke pokazivale „ekstravagantnu“ ili „snažnu“ naklonost bile su mnogo sretnije te su rjeđe od ostalih tvrdile da su pod stresom ili tjeskobne. Također je bilo manje vjerojatno da će prijaviti neprijateljstvo, uznemirujuće socijalne interakcije i psihosomatske simptome. Istraživači koji su sudjelovali u ovoj studiji zaključili su da je za taj učinak odgovoran hormon oksitocin. Oksitocin je kemijska tvar u mozgu koja se oslobađa u vrijeme kada osoba osjeća ljubav i povezanost. Pokazalo se da pomaže roditeljima da se vežu za svoju djecu, pružajući im osjećaj povjerenja i podrške. Ova veza najvjerojatnije pomaže našem mozgu da proizvodi i koristi oksitocin, zbog čega dijete osjeća pozitivnije emocije.

Možda te zanima... Puno zagrljaja i maženja bebama mijenja DNK Beba

Nadalje, studija iz UCLA-e iz 2013. otkrila je da bezuvjetna ljubav i naklonost roditelja mogu djecu učiniti emocionalno sretnijima i manje zabrinutima. To se događa zato što se njihov mozak zapravo mijenja kao rezultat naklonosti i ljubavi. S druge strane, negativni utjecaj zlostavljanja u djetinjstvu i nedostatak naklonosti utječu na djecu i njihov psihički i fizički razvoj. Navedeno može dovesti do svih vrsta zdravstvenih i emocionalnih problema tijekom njihova života. Ono što je zaista fascinantno jest da znanstvenici misle da roditeljska naklonost zapravo može zaštititi pojedince od štetnih učinaka stresa u djece.

Zatim je, 2015. godine studija sa Sveučilišta Notre Dame pokazala da su djeca koja su imala veliku naklonost roditelja bila sretnija kao odrasle osobe. Anketirano je više od 600 odraslih o tome kako su odgojeni i koliko su im roditelji bili naklonjeni. Odrasli koji su prijavili da su u djetinjstvu dobivali veću naklonost, pokazivali su manje depresije i anksioznosti te su u cjelini bili suosjećajniji. Oni koji su prijavili manje naklonosti borili su se s mentalnim zdravljem, bili su više uznemireni u socijalnim situacijama i bili su manje sposobni povezati se s drugim ljudima.

Istraživači su također proučavali blagodati kontakta kože s kožom za dojenčad. Ova posebna interakcija između majke i bebe posebno pomaže umiriti bebe tako da manje plaču i više spavaju. Također se pokazalo da navedeno potiče razvoj mozga. Prema članku u časopisu Scientific American, djeca koja su živjela u siromašnom okruženju poput sirotišta imala su višu razinu hormona stresa kortizola od one koja su živjela s roditeljima. Znanstvenici vjeruju da je nedostatak fizičkog kontakta u sirotištima glavni čimbenik ovih fizičkih promjena.

Kako unijeti više ljubavi i naklonosti u svoju obitelji?

Od trenutka kada bebu dovedete kući iz bolnice, pripazite da je držite, dodirujete i ljuljate u naručju. Provedite mnoge dragocjene trenutke milujući svoju bebu kako bi njihova koža mogla dodirnuti vašu kožu. Kako stare, budite zaigrani. Radite zabavne aktivnosti poput zajedničkog plesa ili stvaranja kreativnih igara.

Postavite podsjetnik kako biste bili sigurni da je grljenje dio vaše svakodnevice. Obavezno zagrlite svoju djecu tijekom određenog doba dana, na primjer prije polaska u školu, povratka kući iz škole i prije spavanja. Koristite naklonost dok disciplinirate svoje dijete. Dok razgovarate s njima o tome što su pogriješili, stavite im ruku na rame i na kraju razgovora zagrlite ih kako biste bili sigurni da ih, čak i ako niste zadovoljni njihovim ponašanjem, i dalje volite. Ako vaša djeca udaraju sestru ili brata, zagrlite ih i objasnite kako je zagrljaj bolji od udaranja. Poštujte njihovu individualnost i budite svjesni da će se i to mijenjati tijekom prolaska kroz različite faze.

Možda te zanima... 17 primjera psihologa za odgoj samopouzdanog djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.