Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. svibnja 2013.

Vodite dijete u park da izbaci višak energije

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neovisno o tome je li vani kiša ili sunce, vaš mališan svako jutro budi se prepun energije koju negdje treba "izbaciti". A energiju će najbolje potrošiti nekom fizičkom aktivnošću. Najbolje bi bilo kada biste djetetu svaki dan omogućili da se igra na otvorenom. Ne samo da će tako potrošiti nagomilanu energiju, već može vježbati i svoje vještine i tako razvijati motoriku. Igrajte se sa svojim djetetom, bacajte mu loptu, neka trči po parku i vježba penjanje po penjalicama. Ako je i pala kiša, a park je prepun lokvica, pustite dijete neka gaca po njima i uprlja se u blatu. Malo prljavštine neće mu škoditi. Dapače, organizam će se tako naviknuti na određene vrste bakterija što će djetetu ojačati imunitet. Sterilni uvjeti nekada djetetu mogu nanijeti više šete nego koristi.

Počinju shvaćati koncept vremena

Većina djece u ovoj dobi može nacrtati okomitu crtu oponašajući tuđi potez, prepoznati prijatelja po imenu, oprati i osušiti ruke, a neka djeca prepoznaju jednu boju, počinju upotrebljavati pridjeve, mogu skakati u dalj i obući majicu. Iako vaše dijete ne zna na sat, njegov unutarnji sat jako dobro radi. Zna da jučer znači prošlost, a sutra budućnost, no jučer mu može značiti i nešto što se dogodilo i prije nekoliko sati ili tjedan dana. Vrijeme najbolje mogu shvatiti kroz svoju dnevnu rutinu. Djeca znaju da poslije ručka idu spavati, a nakon toga idu van na igranje. Pokušajte u vaš razgovor uvesti vrijeme, npr. recite djetetu da ćete ići u dućan poslije ručka ili da ćete krenuti za pet minuta. Iako neće točno shvatiti koliko je to, naučit će prihvatiti koncept vremena.

Ručak i kupanje za omiljenog plišanca

Pretvaranje je igra koja će vašem djetetu u ovoj dobi biti sve zabavnija. Omiljena lutka ili plišani medo sada imaju svoje ime, vrijeme kada ih se treba nahraniti i okupati. Dijete će se u ovoj dobi voljeti i prerušavati u superheroje ili pak uniformirane osobe. Nije rijetkost da dječaci uživaju pretvarajući se da su policajci ili vatrogasci, a djevojčice mogu uživati noseći mamine šalove i torbice. Osim toga, vaše će mališane veseliti igra telefonom ili malenom metlom.

Oponašanje kućanskih poslova u ovoj dobi omiljena je dječja aktivnost. Nahranite maštu svog djeteta, potaknite ga da se što više igra i dajte mu da s vama obavlja neke kućanske poslove. Ako pečete kolače, i vašem mališanu dajte malo brašna i vode da napravi kolačiće za sebe i svoje prijatelje lutke.

Dnevni odmor još uvijek je potreba

Iako vaš mališan možda pokazuje otpor prema dnevnom odmoru i spavanju, ne popuštajte mu. Vaše dijete možda toga nije svjesno jer misli da će se nešto jako bitno dogoditi dok ono spava, ali dnevni odmor djeci u ovoj dobi još uvijek je potreban. Bez dnevnog spavanja, dijete će predvečer biti umorno, nervozno pa nemojte žuriti s ukidanjem dnevnog odmora. Kako biste dijete potaknuli da i dalje tijekom dana spava, uvedite mu rutinu sličnu onoj prije večernjeg spavanja. Pročitajte mu kratku priču, a ako ste u prilici, odmorite se zajedno s djetetom. Ako se djetetu baš ne spava i vidite da ne može zaspati, neka se samo odmara u zamračenoj sobi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.