Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. ožujka 2022.

Stvari koje roditelji NIKADA ne smiju reći svojim partnerima pred djecom

razvod, svađa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi ponekad, u trenutcima bijesa reagiramo neprimjereno, no mozak djeteta može pridati preveliku važnost onome što čuje te nositi te negativne emocije sa sobom do kraja života...

Djeca upijaju više od onoga što možeš zamisliti. Kako bi pomogli djeci da izrastu u sretne i sigurne, samopouzdane odrasle osobe, naša djeca moraju razumjeti i osjećati se:

  • Voljeno - bezuvjetno, bez obzira na sve.
  • Sigurno - da smo tu za njih kako bismo ih zaštitili kad je potrebno.
  • Podržano- da budu najbolja verzija sebe.

No trebaju poznavati i:

  • Granice - znati što je prihvatljivo ponašanje, a što nije.
  • Rast - kontinuirano se razvijati kako bi bio još bolji.
  • Povjerenje - da bismo mogli predvidjeti što ćemo raditi i osjećati se sigurno.
  • Komunikaciju - da ih se sluša i da mogu izraziti svoje osjećaje.
  • Povezanost - osjećati se važnim dijelom obitelji.
  • Predanost - roditelji su tu za njih.
  • Zabavu - da biste se mogli zabavljati zajedno.

Sjeti se svog djetinjstva; jesi li se osjećala voljeno i sigurno i ako nisi, što su tvoji roditelji govorili ili radili da si se osjećala tako? Prvih nekoliko godina najvažnije je u životu. Tada se stvaraju neke od najvažnijih osobina ličnosti. Način na koji smo odgajani stvara i naš stil vezanosti u odraslom životu.

Možda te zanima... Ne tjeraj dijete da kaže 'oprosti' - što učiniti umjesto? Vrtić

Svi ponekad, u trenutcima bijesa reagiramo neprimjereno, no mozak djeteta koji je u emocionalnom razvoju, može pridati preveliku važnost onome što čuje te nositi te negativne emocije sa sobom do kraja života. To će utjecati na buduće odnose koje djeca grade s ljudima.  U nastavku pročitaj sedam stvari koje nikada ne bi smjela reći partneru, a posebno ne pred djecom. 

1. "Ti si loš roditelj" Ili „On / ona je bolji otac / majka od tebe“

Ako dijete to čuje, vrlo vjerojatno će početi podržavati jednog roditelja, a negativno se ponašati prema drugom. To dakle može imati trajni negativni utjecaj na djetetovo
odnos s jednim od roditelja - ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno. Zbog tih će se riječi i tvoj  partner osjećati osuđeno i loše. 

2. "Izgledaš grozno u toj odjeći"

Dijete može čuti mržnju samo kad jedan roditelj to kaže drugom. Oni također mogu osjećati da jedan roditelj "spušta" drugog. To bi ih opet moglo natjerati da zauzmu stranu, bilo da podrže roditelja u odjeći ili da postanu kritični prema njima - kao da vide da je jedan roditelj kritičan prema drugom, počet će misliti da je u redu kritizirati ljude na taj način.

3. "Ti si kriv/a za ovo"

Je li to bila njihova greška ili je to bio samo život? Djeca djecu trebaju gledati na roditelje kao na tim koji radi zajedno. Umjesto toga, pokažite djeci da kad se dogodi nešto loše, svi možete zajedno surađivati i radi na ispravljanju negativnih događaja. To će djeci modelirati pozitivno ponašanje kada je riječ o prevladavanju izazova.

4. "Nikada nećeš uspjeti u tome!" 

Ako to načuje, dijete bi moglo smanjiti vidike i odustati od pokušaja. To bi ih također moglo natjerati da misle da roditelj koji je rekao navedeno drugom roditelju, kontrolira i ima negativan stav prema partneru, čime će se opet stvoriti podjele između djeteta i roditelja.

5. "Ti si glup/a / beskoristan"

Ako dijete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će vjerovati da je jedan roditelj glup ili beskoristan - čak i ako je navedeno rezultat samo prolaznog bijesa ili ljutnje! 
Suprotno, mogu osjećati da je to pogrešno ili nepravedno i osjećati ogorčenost prema roditelju koji je to rekao.

6. "Ostavljam te"

Ako se osjećaš kao da želiš otići, o tome moraš razgovarati s partnerom nasamo. Ako to čuju djeca, vrlo vjerojatno će misliti da želiš otići jer ih ne voliš. Također, osjećat će se krivima i posljedično izgubiti povjerenje.  Ako si nesretna s partnerom ili u vezi, trebaš to riješiti razgovarajući s partnerom ili potražiti savjet stručnih osoba, ako je to potrebno. Zaštiti svoju djecu od problema u vezi. Ako se odlučite razdvojiti, učinite to što je nježnije moguće kako biste osigurali što manje stresa i patnje za djecu. 

Djeca bi se trebala osjećati sigurno i voljeno, čak i ako roditelji odluče živjeti odvojeno. 

Možda te zanima... Svađe nakon dolaska bebe: 'Tiha misa' traje i po pet dana Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.