Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. lipnja 2023.

Petogodišnjaci su u isto vrijeme i čudesni i 'grozni'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Petogodišnjak te može slušati, ali je odlučio da neće. Prekrasan je i neugodan, plačljiv i namrgođen, divan i strašan. Pet je sve! To je posljednja godina tvoje bebe i prva godina tvojeg velikog djeteta

Elizabeth Broadbent je majka troje djece, jedno od njih će uskoro navršiti 5 godina. Za Scarymommy napisala je svoje iskustvo  petogodišnjakom.

Moje dijete više nije dijete. Ima pet godina: nije malo dijete, a nije ni veliko. Lebdi u tom graničnom prostoru između bebe i dječaka. Čeznem za petom, a u isto vrijeme se i bojim. 

Pet je sve.

Možda te zanima... Pripremi se, 'fournado' nastupa između treće i pete godine! Vrtić

Pet su suze

Peta godina je vrijeme suza. Ne može pronaći cipelu? Plače. Ne želi ići na bazen, radije bi gledao Ninjago? Plače. Peta godina ima toliko emocija, a sve te emocije najbolje iskazuju plakanjem. Sve što možeš napraviti je čekati da oluja prođe (ako uopće imaš strpljenja).

Pet je veliko dijete... ali nije

Biti petogodišnjak znači da imaš pravo na sve stvari za velike, ali i dalje ti trebaju za malo dijete. Želi otići u kino i pogledati novi film sa svojim devetogodišnjim bratom (inače će plakati), ali će tražiti da ti cijelo vrijeme sjedi u krilu. 

Biti petogodišnjak znači da baš želiš odrasti, ali moraš biti dijete. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pet godina znači da pravila ne vrijede

Kad imaš pet godina, pravila su pravila. Ako vidi da netko krši pravila, moraš odmah obavijestiti odraslu osobu. Ako je netko optužen za kršenje kad imaš pet godina, moraš odmah objasniti da ti osobno nisi prekršio navedeno pravilo. Međutim, ta pravila ne vrijede za petogodišnjake. petogodišnjak može ostaviti cipele nasred sobe, može udarati svog starijeg brata i onda reći da je on prvi počeo. Nastoji eliminirati sav red u društvu i bori se za slobodu od svih pravila.

Timeline fotke, vrtićka dob Možda te zanima... Opsesije i strasti petogodišnjaka Vrtić

Pet i televizija

Do sada si sa svojim klincem gledala jedne te iste crtiće. Psići u ophodnji, Peppa Pig ... samo se to gledalo. Ali tvoj petogodišnjak ulazi u novi teritorij. Sada je sve super, svi crtići i filmovi su odlični, pogotovo Lego Movie i Ninjago. 

Pet znači biti gladan cijelo vrijeme

Petogodišnjak stalno raste i zato cijelo vrijeme gladuje i roditelji znaju da uvijek u torbi trebaju imati nešto za 'prigristi'. Ako ne nahraniš petogodišnjaka kad to zatraži (što je cijelo vrijeme), on će napraviti scenu, plakanje će se povećati u volumenu i učestalosti. 

Pet je veliko i malo u jednom

Petogodišnjak te može slušati, ali je odlučio da neće. Prekrasan je i neugodan, plačljiv i namrgođen, divan i strašan. Pet je sve! To je posljednja godina tvoje bebe i prva godina tvojeg velikog djeteta. 

Možda te zanima... Upozorenje: 5 tajnih izazova u odgoju petogodišnjaka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.